Liviu Dragnea, de la fiu de miliţian la politician cercetat penal

Oamenii din comuna Gratia, județul Teleorman, unde liderul PSD s-a născut şi a crescut, povestesc cum a ajuns Liviu Dragnea de la fiu de miliţian la politician cercetat penal. Unii spun că a uitat de unde a plecat, alţii consideră că a fost un medicament pentru comuna lor.


În 1962, într-o casă modestă din localitatea Gratia, s-a născut Liviu, cel de-al doilea copil al familiei Dragnea. Vecinii spun că acesta nu ieşea cu nimic în evidenţă când era mic, dar mereu venea să se joace cu Țaţa Leana, cea care i-a fost ca o mamă adoptivă aproape 10 ani.

„Venea aici, se juca prin curte, Ţaţa Leana avea toată ziua grijă de el. Taică-su era miliţian, a fost detaşat şi atunci a plecat toată familia de aici. Ei stăteau cumva cu chirie, în casa parohială, dar nu plăteau. Iar băieţii veneau şi se jucau aici în curte. După ce au plecat, Liviu nu a mai venit decât o dată sau de două ori să o viziteze pe Ţaţa Leana”, spune Sandu Udrea, fiul adoptiv al femeii care i-a fost doică lui Liviu Dragnea.

Ţaţa Leana a murit cu doar patru zile înainte ca Liviu Dragnea să afle că este cercetat de procurorii anticorupție într-un nou dosar, iar duminică, rudele şi câţiva săteni au condus-o pe ultimul drum.

„Avea 96 de ani. Locuia aici, în cămăruţa asta. Liviu venea şi se juca pe aici, Ţaţa Leana îl ţinea în braţe, îi zicea poveşti. Dar, de când s-a făcut mare a uitat de dânsa”, spune nora femeii.

Liviu Dragnea nu a venit la înmormântarea Ţaţei Leana. De fapt, oamenii din Gratia, localitatea unde preşedintele PSD s-a născut şi a copilărit, spun că nu l-au mai văzut decât pe afişele electorale şi la televizor.

„Am fost coleg la şcoală cu fratele dânsului. Pe Liviu nu l-am mai văzut, de când au plecat de aici, decât din fotografii şi tablourile puse pe stradă, la alegeri, şi de la televizor. Nu prea am timp să urmăresc ştirile. La noi la ţară aşa e, dacă nu munceşti, nu ai, iar, dacă munceşti, tot nu ai. Noi, ţăranii, suntem lăsaţi mai la o parte niţel, aruncaţi niţel mai peste picior”, spune Florin, în timp ce stă într-o căruţă trasă de cal.

Bărbatul nu ştie să spună de ce şi cum Liviu Dragnea a ajuns în fruntea ţării, în timp ce el a rămas în acelaşi punct ca acum 62 de ani. Cu mâinile bătătorite de la munca pământului ţine căpăstrul cu fermitate. Ca să nu îi fie frig, peste puloverul gros şi-a pus o cămaşă în carouri, iar pe cap are o şapcă ce s-a decolorat de cât a stat în bătaia soarelui de-a lungul anilor. Foloseşte căruţa pentru a-şi mai ajuta vecinii să care una-alta sau ca să meargă la muncile câmpului.

Citeste continuarea!