Nici nu ai idee ce contine dovleacul si ce se întampla cu organismul tau cand îl consumi

Sărac în calorii, dar bogat în vitamine, dovleacul poate fi consumat crud, fiert, copt, în plăcinte, tarte, shake-uri, salate, supe și mâncăruri. Atât leguma în sine, cât și semințele ei au numeroase beneficii pentru sănătate. Iată care sunt acestea:


Țara sa de baștină este Peru și a ajuns în Europa adus de conchistadori prin secolul al XVI-lea. La americani este personaj principal al Halloweenului, sărbătorită anual la 31 octombrie, o sărbătoare de origine celtică ce înseamnă, de fapt, sfârșitul recoltării și începutul iernii.

Numele sărbătorii provine din limba engleză, de la expresia all hallows’ Even (numele sărbătorii creștine a tuturor sfinților). În noaptea de Halloween, dovlecii sunt sculptați în formă de lanterne înfricoșătoare, iar copiii costumați în vrăjitoare, vârcolași, mumii și alte personaje de film horror merg la colindat din casă-n casă pentru a primi dulciuri.

Dincolo de valoarea spirituală, dovleacul e o bogată sursă de vitamine, fibre și nutrienți
Pulpa conține: alfa şi beta-caroten, luteină, vitamina A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, T, K, calciu, sodiu, magneziu, fosfor, seleniu, mangan, fier și zinc.

Pe lângă acestea, mai găsim carbohidrați, grăsimi, acizi grași esențiali omega-3 și omega-6 (acid linoleic), fibre, fitonutrienți, folați ți zeaxantină. Nici seminețe nu-s mai prejos, în compoziția lor putând fi găsite: protide, lecitină, ulei, acizi grași mono-nesaturați, aminoacizi, proteine, minerale, rezine și enzime.

La ce e bună pulpa:
-reglează glicemia (beta-carotenul, care este antiinflamator și antioxidant), ține colesterolul sub control și ajută în curele de slăbire (sărac în calorii – 20 calorii la 100g);
-menține sănătatea pielii, a unghiilor, a părului, a ochilor și a mucoaselor (100g de dovleac înseamnă 70% din necesarul zilnic de vitamina A); datorită compoziție de vitamină E previne îmbătrânirea, apariția ridurilor, a petelor pigmentare, ameliorează simptomele premenstruale,
-echilibrează dereglările sistemului reproducător și îmbunătățește circulația periferică;
-favorizează digestia, previne depunerile de grăsime (vitamina T sau carnitina – are rolul de a regla metabolismul carbohidraților, al proteinelor și al grăsimilor);
-îmbunătățește funcțiile aparatului reproducător masculin și este bun pentru femeile însărcinate sau care vor să facă un copil deoarece conține acid folic;
-previne cancerul și este adjuvant în tratamentul bolii (datorită antioxidanților alpha și beta caroten, a vitaminelor A, C, E, care contribuie la micșorarea tumorilor);
-previne apariția bolilor cardiovasculare, menține sănătatea sistemului circulator și nervos, reglează tulburările hormonale, crește imunitatea ficatului și reduce apariția diabetului;
-combate insomniile, depresiile, anxietatea și migrenele, ajută organismul în procesul de regenerare celulară, detoxifiază organismul, combate retenția de lichide din organism și constipația, întărește sistemul imunitar (vitamina C).

Efectele benefice ale semințelor de dovleac:
1. făcut cremă cu miere pentru combaterea viermilor intestinali;
2. diminuează oboseala și stimulează libidoul;
3. stimulează activitatea rinichilor, previne pietrele la rinichi, întărește oasele și previne osteoporoza.

Pag. anterioară1 din 2