Sfecla rosie: leac din batrani pentru foarte multe probleme de sanatate

Sfecla rosie este extrem de sanatoasa intrucat prezinta proprietati medicinale importante ce ajuta la tratarea mai multor boli si afectiuni. Antocianina este cea care confera culoarea rosie si care are proprietati puternice anticancerigene.


In plus, sfecla rosie are in componenta sa betaina, care este un agent anti-inflamator natural, vitamine importante cum ar fi B1, B2, B12, vitamina C, cupru, magneziu, potasiu, fier, fosfor si iod.

Sfecla rosie este de ajutor in nenumarate probleme de sanatate, inclusiv pentru detoxifierea ficatului si reglarea tensiunii.

Sfecla rosie (lat. Beta vulgaris) contine foarte multe substante ce protejeaza ficatul. Despre sfecla va mai putem spune ca isi pastreaza proprietatile indiferent de modul de gatire. Sfecla rosie stimuleaza sistemul imunitar imbunatatind respiratia celulelor si oxigenarea tesuturilor deoarece incurajeaza productia de noi globule rosii (un proces numit eritropoieza).

Respiratia imbunatatita a celulelor contribuie la mentinerea conditiei optime a inimii, muschilor si nervilor.
Sfecla rosie stimuleaza circulatia sangelui, regleaza nivelul de colesterol si mentine ficatul sanatos. Mai mult, sfecla rosie lupta impotriva anemiei, ajuta in detoxifierea organismului, incetineste imbatranirea si protejeaza vasele de sange.

Aceasta leguma minune este bogata in antioxidanti, celuloza si pectina, un tip de proteina care stimuleaza digestia si previne boala ficatului gras. Sucul de sfecla rosie are foarte multe vitamine, imbunatateste metabolismul, combate anemia si are efect de detoxifiere a ficatului ajutandu-l sa distruga grasimile depozitate.

In sfecla rosie se gaseste o combinatie unica de sodiu si calciu (10:1), ceea ce contribuie la dizolvarea calciului si eliminarea excesului lui din organism. Sfecla rosie are un intens efect de energizare si de remineralizare a organismului avand in vedere ca are foarte multe glucide, oligoelemente (magneziu, fosfor, potasiu, fier) si vitamine (A, B, C şi PP).

Daca aveti nevoie sa va cresteti rezistenta si performanta in timpul unei ore de sport, sfecla rosie este mai mult decat recomandata, in special atletilor.

Sunt mai multe modalitati de a consuma sfecla rosie, o puteti consuma cruda, gatita sau sub forma de suc. Nu aruncati frunzele caci si acestea pot fi gatite si sunt bogate in potasiu. Studiile arata ca prin consumul de alimente bogate in potasiu si eliminarea sodiului, riscul infarctului si a bolilor de inima scade cu 21%.

Consumul de sfecla rosie este asociat si cu revenirea la normal a celulelor canceroase, deoarece altereaza rata lor de respiratie. Acest lucru nu vindeca neaparat boala, insa poate contribui la prelungirea vietii si a calitatii acesteia.

Sfecla rosie contribuie la stabilizarea PH-ului (echilibrul acid-alcalin) din corp, fapt important pentru imunitate, deoarece bacteriile infloresc atunci când echilibrul PH-ului din organism se strică.

Sfecla rosie se foloseste in tratarea cancerului (in special a leucemiei), a problemelor de piele, infectiilor cronice, bolile intestinului inflamat, bolilor de ficat si in prevenirea si tratamentul bolilor de inima si artritei reumatoide. Contribuie la metabolismul grasimilor, nu are efecte adverse si este bine tolerata de majoritatea oamenilor.

Trebuie consumata pe o perioada lunga de timp pentru imbunatatirea starii generale de sanatate si a vitalitatii. Sfecla rosie este la fel de eficienta atat gatita cat si cruda sau sub forma de suc natural.