3 semne ca bateria masinii e pe cale sa te lase. Ce poti face?

Foarte multi ne bazam pe masina pentru a ajunge sa ne relaxam la mare undeva si, chiar daca nu avem astfel de planuri, tot ne bazam pe autoturism ca sa ajungem la munca sa facem banii necesari pentru vacante. Ceea ce omitem sa facem destui, mai ales dupa ce am scapat de vremea rea din iarna, e sa ne ingrijim asa cum se cuvine de masina noastra, chiar si in anotimpul cald. Iar cea mai importanta componenta este, de departe, bateria auto.

Degeaba avem cauciucurile cele mai bune, tapiteria impecabila sau sistemul de aer conditionat pus la punct, daca nu ne ingrijim ca bateria sa fie in perfecta stare de functionare, ca sa nu ramanem pe marginea soselei, in drum spre cea mai frumoasa destinatie de vacanta.

Dacă o ai de mai mult de 3-4 ani, e cazul să o schimbi
Din start, trebuie sa te gandesti sa o schimbi daca durata de viata a bateriei depaseste deja 3-4 ani. Asta pentru ca, inevitabil, te vei gasi in situatii in care acumulatorul nu va mai functiona asa cum trebuie. Si asta pentru ca durata de viata medie a unei baterii ingrijite, nefortate, este de 4-5 ani. Asa ca nu mai astepta niciun semn daca stii ca au trecut deja anii peste baterie si du-te si schimb-o. Este recomandat sa faci asta la un service specializat, ca sa nu te intorci pieton acasa. O alta varianta, din ce in ce mai uzitata, este sa iti comanzi bateria online. Multe astfel de magazine virtuale au si consultanti care te pot ajuta sa alegi exact ce iti trebuie, asa ca nu ar trebui sa fie foarte dificil. Gasesti baterii auto de calitate la ePiesa, spre exemplu.

Indicatorul din bord
Nu este degeaba acolo indicatorul din bord. Vorbim desigur de cel pentru baterie. Daca nu stiti care este, localizati-l din cartea masinii si folositi-va de el. Fiti atenti in momentul in care bagati cheia in contact. Daca indicatorul pentru baterie nu se stinge la cateva secunde de la resucirea cheii sau aproximativ dupa ce ati pornit masina, inseamna ca nu e ceva in regula.

De asemenea, aveti probleme, cel mai probabil cu bateria, daca acest indicator se aprinde sau se stinge in timp ce motorul este oprit. Totodata, e posibil sa aveti probleme cu acumulatorul daca simtiti masina ca invarte mai greu la pornire sau, binenteles, motorul porneste mai greu decat de obicei.

Ce poti face? Nu mai opri masina la semafor!
Aproape toti soferii stiu si, daca nu stiu, e momentul sa afle ca unul dintre motivele principale pentru care bateria auto se descarca intr-un timp record este opritul motorului la semafor. Ni se pare ca, de fapt, scutim acumulatorul de un efort mare, acela de a mentine intregul autoturism in functionare pe perioada stationarii la semafor, insa de fapt energia pe care o necesita pornirea imediata a intregii masini de pe loc este mult mai mare decat daca am fi stationat cu ea asa. Totodata, incercati sa evitati drumurile scurte si dese, care duc, la fel, la uzarea acumulatorului. Nu mai zicem de banalele faruri sau avarii pe care ar trebui totusi sa nu le uitati aprinse sau, cat de cat, sa nu le lasati aprinse o perioada indelungata de timp pentru ca s-ar putea sa aveti o surpriza, si nu una placuta, atunci cand bagati cheia in contact si incercati sa va duceti la munca, spre exemplu.