4 dovezi că oamenii nu au trăit niciodată mai bine ca acum – trecutul era mult mai dificil decât se spune

Se spune că pe vremuri viața era mai ușoară. Chiar și acum o jumătate de secol ne bucuram de căpșunile dulci și naturale, citeam cu pasiune cărțile cu foi din hârtie și lansam prima rachetă în spațiu. Astăzi, suntem împrejmuiți de cei 4 pereți ai casei noastre, cufundați în tablete și comandăm mâncare nesănătoasă. Se pare că expresia Se trăia mai bine înainte nu este atât de adevărată precum se crede:

1. Știința și tehnologia se dezvoltă mai rapid atunci când populația nu este în război
La începutul unui război, este adesea o creștere a dezvoltării științei tehnologice atunci când o țară își acumulează resurse proprii pentru industria militară. Dar războiul, în general, nu este un motor de progres, ci generează doar sărăcie, foamete și dispariții. În condițiile unei crize atât de grave, dezvoltarea științei este de neconceput, deoarece începe un declin.

Științele s-au dezvoltat într-un ritm accelerat după finalul celui de-Al doilea război mondial, când educația în școli și institute a devenit mai accesibilă, iar societatea capitalistă a creat o cerere pentru noi produse și tehnologii.

2. Mâncăm mai bine și bem apă purificată. Acum, corpul nostru, creierul și chiar genele funcționează în mod diferit
La începutul secolului al XX-lea, una din trei persoane avea acces la apă potabilă. În plus, mai mult de jumătate din populație făcea foamea și nu primea nici măcar o treime din substanțele necesare. Carnea era un lux, iar fructele și legumele erau disponibile numai în timpul sezonului.

Astăzi, 91% dintre oameni beau zilnic apă potabilă. Toată lumea poate cumpăra fructe, legume, carne, pește și mirodenii dintr-un magazin din apropiere, în orice moment al anului. Datorită acestui fapt, sistemul nostru imunitar a fost consolidat, am devenit mai puternici și mai inteligenți.

3. Oamenii refuză să acumuleze avere și preferă să o împartă
Acum 200 de ani, o mulțime de oameni trăiau sub pragul sărăciei. Ocuparea sectorului agricol a necesitat investiții, mulți oameni erau departe de a-și gestiona propria viață și destinul. Nivelul de viață pe care generația noastră îl consideră normal, acum 100 de ani a fost imposibil chiar și pentru reprezentanții elitei.

Din 1990, anual, 130 000 de persoane au ieșit din sărăcie și, în prezent, mai puțin de 10% din populație trăiește în condiții de sărăcie extremă. Ne ajutăm reciproc, împărțim ceea ce avem și ne bazăm unul pe altul pe momente dificile.

4. Nimeni nu îți poate interzice să studiezi
Accesul la educație este o realizare a secolului al XX-lea. În 1820, doar una din 10 persoane cu vârste peste 15 ani știa să citească și să scrie. În 1930, unul din trei copii primea educație de bază, iar astăzi, 85% dintre oameni au educație medie, ceea ce acum 200 de ani pur și simplu nu exista.