5 boli mintale rare despre care nu ai auzit niciodată! A 4-a este inspaimantatoare!

Condițiile de sănătate mintală afectează milioane de oameni. De fapt, potrivit Alianței Naționale pentru Boli Mentale (NAMI), aproximativ unul din cinci adulți din Statele Unite suferă de boli mintale în fiecare an.

Aproape 7% dintre adulții americani au avut cel puțin un episod depresiv major în ultimul an, iar peste 18% au prezentat o tulburare de anxietate. În plus, mai mult de 1% din adulți din Statele Unite trăiesc cu schizofrenie și în jur de 2,6% trăiesc cu tulburare bipolară.
Tulburări ca acestea sunt relativ bine înțelese de clinicieni și alți profesioniști de sănătate mintală care folosesc un set de diagnostice comune pentru a veni cu un diagnostic diferențial și plan de tratament. Cu toate acestea, unele condiții sunt atât de rare încât profesioniștii din domeniul sănătății mintale nu le pot întâlni niciodată în carieră.

Aceste condiții mai puțin frecvente pot fi „doar o formă specifică a unei psihopatologii mai generale”. Traumele induse de fenomene mentale, care variază de la anxietate la fenomene disociative și psihoză, reacții la experiențe copleșitoare și fenomene distincte după daune neurologice. Următoarele sunt exemple de tulburări psihice rare.

Sindromul Stendhal
Cei cu sindrom Stendhal prezintă anxietate fizică și emoțională, precum și atacuri de panică, experiențe disociative, confuzie și halucinații atunci când sunt expuse la artă. Aceste simptome sunt de obicei declanșate de „arta care este percepută ca fiind deosebit de frumoasă sau când individul este expus unor cantități mari de artă care sunt concentrate într-un singur loc”, cum ar fi un muzeu sau o galerie. Cu toate acestea, indivizii pot avea reacții similare cu frumusețea în natură. Acest sindrom este numit după un autor francez din secolul al XIX-lea care a simțit simptomele în timpul unei călătorii la Florența în 1817. Sindromul Stendhal poate fi, de asemenea, numit hiperculturimie sau sindromul Florența.

Apotemnofilia
De asemenea, cunoscut sub numele de tulburare de identitate a integrității corporale, Apotemnofilia este caracterizată de „dorința copleșitoare de a amputa părți sănătoase ale corpului”. Deși nu se știe prea multe despre aceasta, această tulburare se consideră a fi neurologică. Cei afectați pot încerca să își ampută propriile membre sau să deterioreze membrele, astfel încât amputarea chirurgicală este necesară. Apotemnofilia poate fi legată de afectarea lobului parietal drept în creier. Condiția este o provocare pentru a trata, deoarece oamenii care se confruntă cu aceasta adesea nu caută tratament. Cu toate acestea, atât terapia comportamentală cognitivă, cât și terapiile de aversiune pot fi încercate pentru a trata Apotemnofilia după ce se caută tratamentul.

Sindromul mâinii străine
Acest sindrom se caracterizează prin convingerea că mâna cuiva „nu aparține sine, ci că are propria sa viață”. Persoanele care suferă de sindromul de mâini străine au senzație normală, dar simt că mâna lor este autonomă, cu o „proprie voință”. Cei cu sindromul mâinii extraterestre pot personifica membrele ca entități separate: mâna neafectată este sub controlul individului în timp ce mâna afectată Are propria sa agendă. Acest sindrom poate să apară la persoanele care au leziuni ale corpusului , care leagă cele două emisfere cerebrale ale creierului. Alte cauze includ accidentul vascular cerebral și deteriorarea lobului parietal. Apoi, mâinile acționează în opoziție unul cu celălalt.

Sindromul Capgras
Acest sindrom este numit pentru Joseph Capgras, psihiatru francez care a explorat iluzia dublei. Cei cu sindrom Capgras susțin ideea delirantă că cineva din viața lor, de obicei un soț, un prieten apropiat sau un membru al familiei, a fost înlocuit cu un impostor. Poate să apară la pacienții cu schizofrenie, demență, epilepsie și după leziuni cerebrale traumatice. Abordările de tratament reflectă cele utilizate pentru tulburările de bază și includ adesea medicamente antipsihotice.

Alice în Sindromul Minunilor
De asemenea, cunoscut ca sindromul Todd, sindromul Alice in Wonderland (AIWS) este o afectiune neurologica „in care sentimentul pacientului de imagine, spațiu și / sau timp al corpului este distorsionat”. Cei care se confruntă cu AIWS pot avea halucinații, distorsiuni senzoriale și un sentiment de viteză modificat. AIWS rezultă din schimbarea percepției. Deși există multe simptome, cea mai răspândită este imaginea corporală modificată: Pacienții sunt confuzi în privința dimensiunii și formei părților corpului lor. Aceste simptome pot declanșa reacții de panică și frică. AIWS este adesea asociată cu migrene frecvente, tumori cerebrale sau consum de droguri. Poate afecta copiii cu vârste cuprinse intre 5 si 10 ani.

Pe măsură ce stigmatizarea bolii mintale se diminuează (90% dintre americani apreciază în mod egal valoarea sănătății mentale și fizice), mai mulți oameni pot accesa intervențiile și serviciile de sănătate de care au nevoie. Aceasta, la rândul său, ar putea conduce la o înțelegere mai clară a tulburărilor psihice rare, cum ar fi cele acoperite aici.