5 motive neașteptate pentru care viața modernă îi deprimă pe mulți

“Aproximativ o treime dintre pacienții mei suferă, oficial, de nevroză. Însă, din puctul meu de vedere, ei suferă de lipsa de sens și de pofta de viață. Aceasta poate fi definită ca o nevroză generală a timpurilor noastre” – Carl Gustav Jung.

În multe privințe, lumea modernă este un loc magic. Ratele violenței și sărăciei nu au fost niciodată mai mici în istoria omenirii. Speranța de viață a crescut, pe măsură ce rata mortalității infantile a scăzut. Tot mai mulți oameni au acces la educație. Suntem într-o epocă de aur, în care nu a fost niciodată mai ușor să cunoaștem lumea. Totul datorită Internetului.

Însă, lucrurile nu sunt atât de roz pe cât par.

Lumea modernă este minunată, însă mulți dintre noi nu se simt mulțumiți în adevăratul sens al cuvântului. Mai precis, se află într-o stare de anxietate, agitație, înstrăinare, depresie sau supraîncărcare cognitivă.

De ce se întâmplă acest lucru?
Odată cu apariția multor “minuni moderne”, am asistat și la apariția unor forme moderne de suferință și tulburări psihologice. Astfel că, este important să cunoaștem aceste capcane moderne, pentru a învăța să le neutralizăm.

În acest articol, vă vom prezenta cinci surse care generează depresie și neliniște!

1. Vicii la tot pasul

Dependența față de jocurile video, fast-food, social media, cazinouri, substanțe interzise, alcool, realitate virtuală, cluburi de striptease, smartphone-uri, țigări, etc. Suntem înconjurați de tot felul de “ispite” cărora, de cele mai multe ori le cădem pradă. Cele mai multe dintre aceste lucruri nu erau accesibile oamenilor, în trecut. Și, mai ales, nu în forma în care marketing-ul ni le prezintă acum. Întrebarea este: cine ne hrănește toate aceste vicii?

Răspunsul este simplu: Dorința brand-urilor de a face profit. Dacă mărcile doresc să rămână pe piață și să crească, trebuie să încerce modalități variate și mai bune de a atragea atenția consumatorilor. Competiția este mare, astfel că și oferta este pe măsură.

Acest lucru a dus la dezvoltarea unei liste cu vicii ușor accesibile. Nu este de mirare că mulți se simt triști dacă nu au telefonul mult dorit, dacă nu își pot achiziționa hainele de firmă din colecția nouă. În plus, nu este de mirare că mulți aleg să trăiască în viață virtuală, cea pe internet. Totul este accesibil, însă totul este doar o iluzie.

2. Stilul de viață urban și mediul modern sunt mecanizate și profund înstrăinate

Viața în oraș poate fi foarte interesantă, însă totul are un preț. Pentru o persoană obișnuită, o zi a vieții urbane din secolul XXI se petrece, în esență, într-un labirint betonat, mecanizat, cu panouri masive, automobile, sirene de poliție, diferite zgomote, ore în trafic și sute de persoane dezinteresate, care privesc spre ecranul smartphone-urilor.

Oamenii trăiesc în acest mediu. Pierd ore în trafic, merg la un job pe care îl urăsc, iar după 8 ore revin în cutia de beton, refugiindu-se în propria suferință. O seară obișnuită ar putea însemna două ore petrecute în fața televizorului, urmărind un film “interesant”, o discuție cu prietenii virtuali sau pur și simplu câteva ore pierdute, dând scroll pe Facebook.

Însă, aceasta este viață? Ne-am conectat la Internet și ne-am deconectat de la natură, de la tot ceea ce înseamnă fericire. Deconectați de noi înșine, de ceilalți și de natură, căutăm în mod inconștient ceva care să ne facă să simțim că trăim. Astfel, ne refugiem în vicii. Însă, ele abia așteaptă să ne înfrângă.

3. Suntem bombardați de mass-media

Mass-media – o industrie a cărei integritate a fost distrusă de dorința oamenilor de a face bani. Trusturile media își doresc tot mai mult să facă profit, iar pentru a obține acest lucru trebuie să le atragă atenția oamenilor. Din nou, banii primează, iar principiul este simplu: banii se scot din orice face raiting.

Te uiți la știri și vezi nenumărate informații despre evenimente negative. Viol, tâlhărie, abandon. Întrebarea este: Cum să te mai simți fericit, văzând toate aceste lucruri?

Important este să ne selectăm informațiile pe care le primim. Omul nu este atât de evoluat să proceseze atât de multă tragedie. În concluzie, ca urmare a supra-atenției față de tragediile care au loc zilnic, în diferite colțuri ale lumii, multe suflete sunt zdrobite de un sentiment de depresie, vinovăție și neajutorare.

Însă, nu este vorba doar de media, de televiziuni și site-uri cu știri. Ci și despre site-urile sociale. Aceste rețele sociale ne-au făcut să fim mai izolați și, în multe cazuri, depresivi.

4. Suntem deconectați de magia naturii și de dimensiunea spirituală a unei experiențe umane

Anterior am discutat despre modul în care am devenit deconectați de lumea naturală, dar problema este mult mai profundă, decât și-ar fi închipuit mulți. De-a lungul istoriei, în diverse culturi din întreaga lume, viața a fost privită ca fiind sacră. Familia era sacră. Comunitatea era sacră. Mesele în familie erau sacre. Apa era sacră. Casele și obiectele de zi cu zi erau sacre. Natura, împreună cu toate darurile pe care ea le-a oferit, a fost sacră.

Însă, odată cu industrializarea, ceva esențial a fost pierdut. Oamenii au îmbrățișat agitația vremurilor și au fost fericiți că trăiesc într-un paradis al tehnologiei.

Din păcate, am uitat că viața noastră este un miracol. Că natura este fericire. Am uitat să ne bucurăm de răsărit și de apus, de iarba verde, de copaci, de ploaie.

5. Banii nu pot cumpăra timpul pierdut

Conform reclamelor, întotdeauna ne lipsește ceva. Însă, acest lucru nu este o problemă, pentru că întotdeauna putem avea acel lucru care ne lipsește. Cum? Plătind bani pentru el. Astfel că, mulți se sacrifică, muncind pe brânci, pentru a își cumpăra fel de fel de lucruri, care nu sunt neaparat necesare. Uităm să apreciem ceea ce avem și constant ne dorim din ce în ce mai multe lucruri. Obiecte pentru care nu merită să ne distrugem sănătatea fizică și psihică.

Conform lui Seneca, “Sărac nu este omul care are puțin, ci cel care vrea constant din ce în ce mai mult.” Banii ne sunt utili în măsura în care ne garantează o viață confortabilă. Însă, dacă banii se află în partea de sus a ierarhiei valorilor, ajungem să petrecem timpul încercând să producem din ce în ce mai mulți bani, în detrimentul lucrurilor mult mai importante. În plus, niciodată nu vom avea îndeajuns de mulți bani.