6 reguli subtile de etichetă prin care dai dovadă de bună-creștere

În ziua de astăzi, oamenii încă agreează conceptul de Bune maniere. Cu toții încercăm să fim politicoși și credem că am fost crescuți așa cum trebuie. Dar se spune că nimeni nu observă tactul, iar atunci când îți lipsește, toată lumea observă asta. În afară de regulile evidente de etichetă, există și unele pe care nu le respectăm pentru că nu știm de existența lor. Iată care sunt câteva dintre cele mai importante:

1. Casă și oaspeți
Regulile de etichetă spun că e mai bine să anunți dinainte atunci când nu vrei ca oaspeții tăi să poarte pantofii de afară și în casă. Nu trebuie niciodată să le spui oaspeților tăi să se descalțe la o petrecere unde ținuta elegantă e obligatorie. Oaspeții trebuie să accepte casa ta așa cum e, în consecință, nu trebuie să inventezi scuze pentru care nu-i chemi.

2. Mașină
Dacă împrumuți mașina unui prieten, n-o returna fără benzină și menține curățenia în interiorul ei. Cel mai sigur loc din mașină e scaunul din spatele șoferului. Cel mai confortabil e cel din spate, din partea dreaptă. E nepoliticos și chiar periculos atunci când persoana care stă lângă șofer doarme sau stă pe telefon.

3. Comunicare
Dacă anulezi o ședință, tu trebuie să fii cel care o reprogramează. Dacă te întâlnești cu o cunoștință, e frumos să faci prezentările în așa fel încât persoana cu care ești să nu se simtă incomod. Dacă nu-ți amintești numele cuiva, cel mai bine e să-ți ceri scuze și să spui asta direct. Dacă vrei să le reții numele, încearcă să le spui numele atunci când vorbești cu ele.

4. Spațiu personal
Atunci când o persoană are căștile pe urechi, nu trebuie să o întrerupi decât dacă e absolut necesar. Spațiul personal există până și la baie, încearcă de fiecare dată să nu alegi cabina care e lipită de cea ocupată. Biroul unui coleg de serviciu este și el spațiu personal, așa că trebuie să îi ceri permisiunea să te așezi lângă el.

5. Evenimente
Este semn de bună creștere să oferi flori unui bărbat, dar numai dacă există un motiv întemeiat, cum ar fi ziua de naștere sau o reușită personală. Atât femeile cât și bărbații pot face invitații la teatru. Atunci când se dau gustări la bufetul unei petreceri, nu exagera cu porțiile pe care le consumi deodată.

6. Comunicare impersonală
Dacă nu reușești să dai de o persoană la telefon, nu e politicos să insiști până răspunde. Așteaptă să fii sunat înapoi cel mult 2 ore. Dacă nu ai timp pentru un apel telefonic, trimite un mesaj scurt și concis, astfel vei economisi timp și vei reuși să primești răspunsul căutat mai repede.