6 sfaturi din partea celui mai bogat om al Chinei – Jack Ma. Îți vor reda încrederea că vei reuși!

Cel mai probabil, ai auzit despre Jack Ma – fondatorul celei mai valoroase companii online din Asia – Alibaba și Taobao ( analogul eBay). Este cel mai bogat om din China, iar sfaturile sale chiar ar fi păcat să-ți scape.

1. „Nu renunța niciodată”
Jack Ma este omul care a obținut succes datorită perseverenței sale: în calea spre ceea ce a ajuns astăzi, el a suferit numeroase eșecuri.
Antreprenorul a crescut într-o familie de muzicieni în perioada de criză, fiind încă adolescent el mergea în vizită la hotelul din preajmă și se împrietenea cu turiștii. Așa el a învățat engleza. După mai multe tentative nereușite de a-și finaliza studiile la universitate, Ma a devenit profesor de limbă engleză, cu un salariu de 12$ pe lună.

În anii 90, el a reușit să-și fondeze un birou de traduceri, iar peste 5 ani, fiind într-o deplasare în SUA, el a aflat despre internet.

Întors în China, el a lansat un site, de care nu a avut nevoie nimeni. Așa că Ma a fost nevoit să lucreze încă câțiva ani pentru statul chinez. Însă toate aceste nereușite nu l-au făcut să renunțe.

2. „Atunci când nu avem bani, noi căutăm soluții. Iar când bani sunt, noi credem că soluția e în ei. Și asta e o greșeală”
Alibaba a ajuns la nivelul de astăzi datorită concurenței sale cu eBay la nivel local. În 2003, cea mai mare licitație online din lume a investit 150 mln de dolari pentru dezvoltarea business-ului pe piața chineză. În aceeași perioadă, Alibaba a decis să-și lanseze propria licitație – Taobao.

Antreprenorul și-a ascultat intuiția și s-a bazat pe cunoștințele sale despre clienții locali și, astfel, a câștigat teren în fața concurentului.

3. „Poți obține succes în orice domeniu”
„Mințile noastre sunt la fel de bune ca și ale americanilor – de aceea noi putem concura cu ei. Dacă vom avea o echipă bună și vom ști exact ce vrem să facem, atunci fiecare va fi în stare să-și învingă concurenții.”

Deși Jack s-a inspirat de la americani, el și-a elaborat propria schemă de business și, în acest fel, a reușit să ajungă primul antreprenor chinez care a nimerit pe coperta Forbes.

4. „Nu există așa greutăți, care să nu poată fi înfruntate.”
Jack Ma crede că dacă el a reușit, înseamnă că are potențial de a reuși și 80% din populația lumii. El și membrii echipei sale nu au avut părinți bogați sau rude influente. Niciunul dintre ei nu a absolvit o universitate prestigioasă.

Până a-și fonda propria companie, Ma a încercat să se angajeze în mai multe locuri, unul dintre care a fost la un hotel, la care au mers la interviu împreună cu fratele. În acea zi, fratele său a fost angajat pentru că era mai înalt și mai chipeș, iar Jack a rămas fără job. După 34 de ani, fratele său lucrează în același hotel, iar Ma și-a schimbat radical viața.

5. „Corectitudinea și prosperitatea sunt compatibile 100%”
În anul 2002, compania deși avea clienți, avea și venituri foarte modeste și risca ca cel mult într-un an și jumătate să falimenteze. Deși părea că unica ieșire din această situație era mituirea funcționarilor și inspectorilor de stat, Jack Ma a ales să mizeze pe piața americană și să-și deschidă platforma și pentru clienții de acolo. În așa fel, următorul an, compania sa a avut un profit de 1$, ceea ce poate fi amuzant, dar i-a salvat de la faliment.

6. „Nu vă temeți de concurență”
Jack Ma este de părere că dacă nu-ți cunoști concurenții, îi subapreciezi sau nu vezi în ei un pericol, atunci vei pierde neapărat. Chiar dacă concurentul tău e mai mic și mai slab tu trebuie să ai o atitudine egală față de el, iar dacă e mai mare, nu trebuie să te temi. La fel de important este să nu concurezi cu ură și să nu-i crezi dușmani, pentru că așa vor fi. Concurența este un joc de șah.