90 de lucruri pe care nu le stiai despre lumea din jurul tau Partea II

46. Cele mai influente femei din mediul de business se regasesc in America de Nord.

47. Jumatate dintre barbatii cehi si slovaci muncesc in fabrici.
In medie, in Kenia, o femeie munceste cu 35% mai mult decat un barbat.

48. Cele mai grele conditii de lucru pentru femei se inregistreaza in Guatemala. Aici, o femeie munceste in medie pana la 11,5 ore pe zi.

49. In Suedia, exista un autobuz la fiecare 1000 de oameni.

50. In Marea Britanie, o persoana bea anual mai mult ceai decat 23 de italieni la un loc.

51. Norvegienii sunt cei mai mari consumatori de cafea din lume cu 10,7 kg/persoana anual. In medie, un norvegian bea de 15 ori mai multa cafea decat un irlandez (Irlanda se situaza pe locul 18 in topul tarilor mari consumatoare de cafea).

52. In Statele Unite exista cel mai mare numar de restaurante McDonald’s raportat la numarul de locuitori (433 de restaurante la fiecare 100.000 americani).

53. Coincidenta sau nu, in SUA se inregistreaza cele mai multe morti din cauza obezitatii.Mai multe morti decat in Mexic, Germania, Spania, Austria si Canada luate la un loc.

54. Americanii sunt si unii dintre cei mai mari consumatori de bauturi alcoolice din lume. Ei se situeaza pe locul 6 la consumul bauturilor spirtoase, pe 8 la cel al berii si pe locul 18 in topul consumatorilor de vin. Si cu toate acestea, americanii se afla pe locul 1 in topul tarilor in care populatia nu accepta consumatorii de alcool ca vecini.

55. Daca vreti sa ajungeti in Statele Unite si nu stiti cum, alegeti sa vizitati intai Albania. In Albania se castiga cele mai multe vize SUA raportat la numarul de locuitori.

Sanatate

56. Cei mai multi dintre locuitorii din Zambia nu traiesc pana la varsta de 40 de ani.

57. Dintre primele 40 de tari in care media de varsta nu depaseste 40 de ani, 34 se afla pe continetul african.

58. In Botswana, unul din trei cetateni cu varsta cuprinsa intre 15 si 49 de ani este infectat cu virusul HIV.

59. In Noua Zeelanda, cele mai multe femei aleg sa dea nastere copiilor doar dupa ce au implinit varsta de 30 de ani. La polul opus se afla Statele Unite ale Americii, acolo unde

60. 22% dintre tinere nasc inca din perioada adolescentei.

61. Femeile mexicane petrec, in medie, peste 15% din viata in concediu medical.
In Etiopia, 9 din 10 nasteri au loc fara asistenta medicala.

62. Cele mai multe operatii estetice se efectueaza in SUA. Pe locul doi se situeaza Mexicul.
Mai mult de jumatate dintre medicii finlandezi sunt femei.

63. Unul din trei copii italieni se naste prin cezariana.

64. Elvetia este tara cu cele mai multe paturi de spital pe cap de locuitor. Totodata, elvetienii petrec, in medie, 10 zile pe an in spital.

Geografie & Natura

65. Doar doua dintre tarile lumii nu au acces pe apa la una dintre marile sau oceanele planetei: Liechtenstein si Uzbekistan.

66. Daca v-ati saturat de aglomeratie, mergeti in Groenlanda. Pentru fiecare groenlandez exista 38 de kilometri patrati de teren.

67. Mall-ul din Washington D.C. este de 1,4 ori mai mare decat intreaga suprafata a Vaticanului.

68. Brazilia ocupa 48,7% din intreaga suprafata a Americii de Sud.

69. Canada este tara cu cea mai intinsa zona de coasta din intreaga lume, peste 200.000 de kilometri, mai mult decat zona de coasta a intregului Ocean Pacific.

70. Daca ati considerat ca Antarctica este o zona inospitaliera, nu v-ati inselat. 98% din suprafata acestui continent sudic este acoperita de gheata. Restul de 2% este reprezentat de deserturi pietroase.

71. Aproape jumatate din suprafata statului Ecuador este considerata rezervatie naturala.
In Indonezia se gasesc cele mai multe specii de mamifere din lume – dar si cele mai multe specii de mamifere pe cale de disparitie.

72. Totalul coralilor din Australia acopera o suprafata mai mare decat a tuturor celorlalte 130 de tari care detin atoli.

73. Exista mai multe specii de reptile in Australia decat in toate tarile in care traiesc astfel de vietuitoare, luate la un loc.

74. Nauru, Tokelau si Sahara Vestica sunt singurele state care nu au o capitala.

75. Libia este singurul stat al pe carui drapel se gaseste o singura culoare.

76. Nepal detine singurul drapel care nu este patrat sau rectangular. Drapelul Nepalului este format din doua triunghiuri suprapuse.

77. Dintre cele opt tari care au inclus cuvantul „democratie” in propria lor denumire, 3 sunt dictaturi: Republica Populara Democrata Coreea, Republica Populara Democrata Laos si Republica Democrata Congo.

Criminalitate & Mortalitate

78. In Statele Unite ale Americii ai de 66 de ori mai multe sanse sa fii dat in judecata decat in Franta, spre exemplu.

79. Daca traiesti in Montserrat, trebuie sa fii foarte atent la ceea ce faci. 1% din intreaga populatie lucreaza in politia locala.

80. In SUA exista mai multi detinuti, raportat la numarul de locuitori, decat in orice alta tara a lumii. 0,7% din intreaga populatie a acestei tari se afla in detentie.

81. Doua treimi din numarul total al executiilor, la nivel mondial, au loc in China.

82. Cele mai multe rapiri de copii, peste doua treimi din numarul total al acestor infractiuni la nivel mondial, au loc in Columbia.

83. In Rusia exista de doua ori mai multi judecatori si magistrati decat in SUA. In acelasi timp, rata criminalitatii este de 8 ori mai mare in Statele Unite ale Americii.

84. In Maldive, exista 2 inchisori la fiecare 1000 de locuitori.

85. Unul din trei australieni a fost, la un moment dat, victima unei infractiuni.

86. Cel mai mare numar de crime se inregistreaza in SUA. Acelasi lucru este valabil si pentru furturi de masini, violuri, talharii sau atacuri armate.

87. Doar in cinci tari ale lumii, numarul detinutilor femei il depaseste pe cel al barbatilor. Este vorba de Thailanda, Qatar, Paraguay, Costa Rica si Singapore.

88. Oamenii au incredere in suedezi. Intr-un studiu recent, companiile suedeze sunt considerate cele sigure si mai putin probabil sa primeasca mita.

89. In Fiji, Chile si Egipt poti fi inchis daca nu te prezinti la sectia de vot – cel putin teoretic.

90. Finlanda este considerata tara cu cea mai mica rata a coruptiei din intreaga lume.

91. Membrii armatei si ai politiei nu au drept de vot in Republica Dominicana.

92. In Cuba se inregistreaza cei mai multi morti loviti de fulgere.

93. In schimb, Brazilia detine un trist record al celor care au decedat dupa ce au cazut dintr-un copac.