Agricultură în mijlocul deșertului. Cum reușesc beduinii să transforme zonele aride în unele propice cultivării

Valea Wadi Rum este situată în sudul Iordaniei, aproape de graniţa cu Arabia Saudită. Peisajul este atât neobișnuit încât zona este numită și „Valea Lunii”. Munţii de granit şi gresie străbat deoparte și de alta defileul plin de nisip roșu, iar o serie de stânci, grote și arcade naturale se întind spre linia orizontului dând și mai mult senzația celor ce ajung aici, că de fapt sunt într-o altă lume. Din cauza poziționării, precipitațiile sunt extrem de puține, lucru ce face ca zona să fie lipsită în cea mai mare parte de vegetație naturală.

Spunem vegetație naturală, pentru că deşi nimic nu pare că ar putea creşte pe acest pământ copt de soare, beduinii din regiunea Wadi Rum au reușit să creeze aici o zonă agricolă unică în lume, transformând mici porțiuni din vale în oaze de viață.

Primele ferme de aici au fost înfiinţate în anul 1986, pe o suprafață de aproximativ 2.000 de hectare de deșert. Deşi se pare că alegerea acestui loc este ciudată, lucrurile încep să aibă sens când aflăm că sub deşertul Wadi Rum se află un acvifer cu rezerve foarte mari de apă, care se întinde şi sub sub munţii de frontieră, până departe în Arabia Saudită. De fapt, o mare parte din alimentarea cu apă a Iordaniei depinde de această sursă unică de apă.

În aceste ferme se cultivă cu succes de forte mulți ani cereale și furaje, vinete, varză, smochine, rodii, cartofi sau roșii. Culturile agricole sunt cultivate prin utilizarea unor tehnici speciale de irigare care par ar fi fost folosite încă din cele mai vechi timpuri de popoarele antice, inclusiv de vechii egipteni și nabateenii.

Apa este extrasă din acviferul subteran aflat între 30 și 400 de metri adâncime. Cu ajutorul acestei ape se irigă o suprafață concentrică de circa 78 de hectare cu ajutorul unei rampe pivotante cu duze de irigare.

Tehnicile folosite aici pentru extracția apei sunt atât de bine realizate încât o mare parte a țării primește apă potabilă de aici, transportul acesteia realizându-se cu ajutorul unor camioane cisternă.