Arhitecții români construiesc CASA PRISPĂ. Nu ai nevoie de alimentare cu gaze sau de racordare la rețeaua electrică. Cât costă casa?

Câțiva tineri arhitecți români a realizat un proiect de casă independentă din punct de vedere energetic: CASA PRISPĂ.

Materialul de baza folosit este lemnul, iar lutul este utilizat la finisarea pe interior a pereților. Un complex sistem fotovoltaic este montat pe acoperișul metalic al casei.

„Fațada nordică a fost gândită astfel încât să protejeze clădirea în fața condițiilor grele din timpul iernii din România, cu vânturi puternice venind din nord şi căderi masive de zăpadă. Exteriorul sudic prezintă, în schimb, fereste de mari dimensiuni şi uşi glisante care dau într-o terasă.

Înzidurile dinspre est şi vest au fost montate ferestre speciale, care permit pătrunderea luminii naturale, dar împiedică pătrunderea căldurii, evitând astfel efectul de seră”, scrie autorul unui articol din publicația Gizmag.

În Casa PRISPĂ spațiile locuibile – livingul, locul de luat masă, bucătăria, baia, dormitorul – sunt iluminate natural.

Pe fațadele de est şi de vest, ferestrele cu triplu vitraj au fost tratate Low-E (sticlă cu emisivitate redusă), pentru pătrunderea luminii în interior, nu și a căldurii, evitând efectul de seră. Aceste ferestre au sisteme de protecție împotriva însoririi excesive – obloane glisante de lemn.

Prețul pentru prototipul acestei case este de 120.000 de euro. Prototipul este mai scump decât versiunea industrializată a casei, deoarece o parte din materialele folosite sunt diferite.

Acest prototip rezista la 3 transporturi succesive, 3 asamblări și 2 dezasamblări.