Bateria auto – cand trebuie sa o schimbi si cum sa o alegi pe cea potrivita?

Ca sofer, sigur ti s-a intamplat ca masina sa nu mai porneasca. Sa cauti o explicatie, apoi sa realizezi ca vina pentru defectiune o are bateria auto. Si daca te-ai chinuit cu impulsuri electrice iar aceasta nu a pornit, ti-ai pierdut momente pretioase cand ai fi putut sa mergi la un magazin de piese auto si sa iti cumperi o baterie noua.

O vorba din popor spune ca “omul cat traieste invata”, iar daca esti pe cale sa iti cumperi o noua baterie auto, ar fi bine sa iei in calcul sfaturile pe care ti le vom furniza.

Alegerea unei baterii auto
Asta tine de afinitatea ta cu privire la brand. Sa stii ca sunt o multitudine de baterii auto pe piata care, desi nu sunt un brand, iti ofera aceleasi caracteristici ca si un nume cunoscut, doar ca la mai putini bani.

In intreaga lume, foarte multi soferi aleg cu incredere mari precum Varta, Rombat, Bosh, Caranda etc.

Capacitatea unei baterii auto. Aici trebuie sa te uiti cu atentie in cartea masinii. Capacitatea oricaror baterii auto se masoara in Ah/ora, iar pe etichetele produselor gasesti toate informatiile legate de utilizare si atentionari. Iti recomandam sa cumperi baterii auto cu o capacitate mai mare cu maximum 30%, asta daca sofezi in fiecare zi si folosesti aerul conditionat, geamurile electrice si incarci diferite device-uri.

Curentul de pornire este un alt aspect de luat in calcul in alegerea unei baterii auto. Curentul de pornire reprezinta cantitatea de energie produsa de un acumulator in maximum 10 secunde, iar modelele noastre de baterii au aceasta caracteristica de 390A, 480A, 580A, etc.

Alege doar baterii auto originale! De cele mai multe ori, soferii viziteaza centrele de dezmembrari in cautarea diverselor piese si baterii auto. Au fost numeroase cazuri de scurt-circuite la bateriile auto care au provocat daune majore automobilelor. Ca sa nu patesti asta, alege un magazin de piese auto sau un site ce ofera garantie pentru produsele achizitionate. In plus, multe dintre ele iti ofera montaj gratuit si discount daca vii cu vechea baterie auto.

Producatorii de baterii auto ofera clientilor produse tot mai performante, in consens cu cele mai noi tendinte de pe piata autovehiculelor.

In conditiile in care preocuparea pentru un mediu ambiant nepoluat este tot mai vizibila, apar noi si noi sisteme de deplasare auto, printre care si cel denumit start-stop.

Ce este un sistem auto start-stop?
Sistemul auto start stop este acel sistem care opreste motorul la ralanti (adica la mersul incetinit al unui motor cu ardere interna), pentru a reduce gradul de poluare prin degajarea unei cantitati mai mici de noxe, facand in acelasi timp si o economisire a volumului de carburant consumat.

In fapt, acest sistem este astfel proiectat incat sa opreasca motorul masinii in perioadele in care aceasta stationeaza, iar in conditiile traficului romanesc, trebuie sa recunoastem cinstit ca astfel de intervale de timp in care stam pe loc pe traseele urbane (si nu numai) nu sunt deloc putine.

Asadar, masina nu este una dotata cu motor electric, el fiind unul obisnuit, cu combustie interna, de preferinta diesel, dar care are o baterie auto diferita de cele conventionale, binecunoscute de catre toti soferii. Sistemul Start-Stop se activeaza de la un buton. Odata realizata aceasta comanda, el poate porni/opri automat motorul.

Motorul autovehicului va porni ulterior mai repede decat unul obisnuit, deoarece lucrurile se intampla ca si cand contactul ar fi deja pus, iar pompa de combustibil nu mai are nevoie de armare.

In magazinele de profil se gasesc baterii auto start-stop la preturi convenabile, asa incat chiar merita sa luati in calcul aceasta optiune, daca doriti ca sa protejati mediul inconjurator.

In plus, se poate face si o economie de combustibil de circa 1-1,5 litri la 100 de km parcursi.

Masinile marca Opel, BMW, Volkswagen, Mercedes, deja il utilizeaza, asa incat va fi tot mai popular in anii ce vin, mai ales ca si Uniunea Europeana sustine cu entuziasm implementarea acestui tip de sistem de protectie a mediului ambiant.