Călătorie virtuală în timp – Cum arăta o plimbare cu mașina prin București în 1993

Un clip de pe YouTube, încărcat în martie 2018, îi va face pe locuitorii Capitalei să se simtă călători în timp. Filmarea de 37 de minute documentează traseul a doi bărbați prin București, cu mașina, într-o zi liniștită din noiembrie 1993.

Călătoria începe la Piața Sudului și se încheie în apropiere de Podul Grant, în Giulești. Ruta cameramanului bifează zone precum Dristor, Piața Muncii, Alba Iulia, Unirii, Calea Victoriei, Piața Romană sau Dorobanți. Deși recunoaștem fără probleme toate aceste locuri, veți observa cât de diferit era peisajul bucureștean al acelor vremuri față de versiunea actuală a Capitalei.

Șosele pline de Dacii, dar majoritar lipsite de marcaje rutiere, semafoare de care naratorul se miră că funcționează corespunzător, piatră cubică în jurul fântânilor de la Unirii și – mai presus de toate – un trafic uluitor de aerisit. Acestea sunt doar câteva dintre elementele suprinzătoare imortalizate pe casetă, pe care mulți internauți le vor vedea pentru prima oară. Călătoria este fascinantă, cap-coadă, și ar merita inclusă în arhivele Muzeului de Istorie.

„Povestea clipului este că tatăl meu (șoferul) a făcut această casetă pentru a o convinge pe mătușa mea să se întoarcă de la muncă din Olanda, apelând la «dorul de casă»’, explică cel care a uploadat clipul pe rețeaua socială. „Caseta este mult mai lungă și include multe momente personale, pe care le-am exclus din motive evidente. Cel care comentează nu este Florin Călinescu, din păcate, ci cumnatul Sandu 🙂’.

Clipul a strâns până în momentul de față peste 200.000 de vizualizări, 6.000 de like-uri și 900 de comentarii.

Plimbare cu mașina prin București, în 1993 – „Un petec de istorie’
„Ai un petec de istorie. Peste 100-200 ani, videoclipuri ca ale tale vor fi analizate frame cu frame de către urmașii noștri… așa cum și noi facem la fel cu cele din primul si cel de al doilea Război Mondial și, chiar mai nou, cu videoclipuri precum cel de față, rememorând locații pe care doar cu ochii minții le mai vedeam… Bravo! Felicitări. Mulțumim!’, comentează un utilizator pe YouTube.

În ciuda nostalgiei evidente din majoritatea mesajelor, sunt și mulți internauți care se bucură că Bucureștiul nu mai arată ca în această filmare. „Tot ce văd e sărăcie level 99. Arată ca după război’, scrie cineva.

„Daciile acelea erau groaznice. Porneau doar când voiau. Dimineața la 7 sunam mecanicul să vină să ne pornească mașina’, comentează altă persoană.

„Săracii de noi! Consideram dărăpănăturile alea de magazine și hoteluri ca fiind de super lux’, oftează alt utilizator.