Cât costă un litru de motorină în Grecia. Imagini realizate de un turist român într-o benzinărie din Thassos

Evoluția prețurilor la pompă este influențată de evoluția cotațiilor la produsele petroliere din zona de referință, însă, în ultimele săptămâni, scumpirea carburanților s-a petrecut într-un mod alert, ceea ce a dus la nemulțumirea șoferilor, dar și tuturor categoriilor sociale din România, dat fiind faptul că prețul la motorină, spre exemplu, influențează direct prețurile celorlalte produse.

Să îți faci o vacanță în care să pleci cu mașina, mai ales dacă ai de parcurs distanțe mai lungi, poate fi destul de costistor, mai ales că prețul carburanților în străinătate pare a fi chiar mai mare decât în România.

Un turist român aflat într-o benzinărie din Thassos a postat pe grupul Forum Grecia o fotografie cu prețurile de la pompă de acolo. Astfel, motorina costă 1.959 euro / litru = 9.65 lei, aceasta fiind cu aproximativ 1 leu mai mult decat în România. Ceea ce însemană că pentru un full de motorină (ținând cont că un rezervor are în jur de 50 de litri) te poate ajunge la aproape 100 de euro.

Ce trebuie să știi atunci când conduci în Grecia
Turiștii români care aleg să meargă cu mașina în vacanță sau închiriază o mașină la destinație trebuie să ştie că autorităţile elene au impus o serie de amenzi în trafic.

Legea elenă sancționează drastic conducătorii auto aflați sub influența băuturilor alcoolice. În funcţie de cuantumul de alcool în sânge amenda poate să ajungă chiar până la 1200 de euro şi ridicarea permisului de conducere între 10-180 de zile.

– 0,50-0,80 g/l ȋn sânge sau de 0,25-0,40 mg/l ȋn aerul expirat se sancţionează cu amendă de 200 euro și imobilizarea autovehiculului;
– 0,80-1,10 g/l ȋn sânge sau de 0,40- 0,60 mg/l ȋn aerul expirat se sancţionează cu amendă de 700 euro, ridicarea permisului de conducere timp de 90 de zile și imobilizarea autovehiculului;
– peste 1,10 g/l ȋn sânge sau de peste 0,60 mg/l ȋn aerul expirat se sancţionează cu ridicarea permisului de conducere pentru o perioadă de 180 de zile, cu închisoare de minimum două luni, amendă de 1.200 euro, ridicarea plăcuțelor de ȋnmatriculare pentru o perioadă de la 10 zile până la 6 luni (ȋn baza deciziei instanței competente) și imobilizarea autovehiculului.