Ce contin in realitate crenvurstii care se vand in magazine! Mai mananci?

In mod normal, consumatorul ar trebui sa stie exact ce contin crenvurstii pe care ii gaseste la raft, ca sa si-i poata alege doar pe cei mai buni. Din pacate, nici producatorii si nici comerciantii nu-i ofera omului obisnuit, intr-o forma accesibila, suficiente date pentru a-l ajuta sa evite alimentele chimizate, care, in timp, l-ar putea imbolnavi grav.

Doua studii ale Asociatiei Infocons arata ca, in ultimii 8 ani, calitatea crenvurstilor de pe piata a scazut constant. Potrivit unuia dintre studii, acest sortiment de carnati contine tot mai multa grasime si sare, dar si din ce in ce mai multi aditivi chimici.

Mai exact, parte dintre analizele realizate de asociatie arata ca pe piata sunt crenvursti care contin nu un aditiv sau doi, ci chiar si 12. De fapt, cifrele indica faptul ca media de E-uri din crenvursti, care era de doar 5, in 2009, a crescut la 6 pana in 2015 si, in cele din urma, a ajuns la 7, in anul 2017.

In plus, in aceeasi perioada de timp, numarul tipurilor de aditivi folositi, in mod curent, la fabricarea crenvurstilor s-a dublat, ajungand de la 10 (in 2009) la nu mai putin de 21 (in 2017).

Toate aceste date arata clar faptul ca multi dintre producatori regandesc modul in care fabrica acest aliment. Din pacate, in loc sa se orienteze spre retete traditionale, in care ingredientul principal sa fie carnea conservata intr-o maniera cat mai naturala, producatorii prefera sa scoata pe piata produse din ce in ce mai chimizate, care contin aditivi ce pot fi periculoasi pentru santatatea omului.

Cel mai des sa pun la crenvursti urmatorii aditivi: E250 (nitritul de sodiu), E450 (difosfati), E621 (monoglutamat de sodiu), E 300 (acid ascorbic), ascorbat de sodiu (E 301) si E 120 (carmin) . Destul de frecventa este, insa, si utilizarea aditivilor E452 (polifostfati) si E 451 (trifosfati).

Daca aceste substante adaugate n-ar avea niciun fel de efect asupra sanatatii consumatorului, poate nici n-ar conta cate sunt si cum se numesc. Din pacate, insa, ingerati constant si in cantitati mari, multi dintre ei pot provoca imbolnaviri. Spre exemplu, E 621 (monoglutamat de sodiu) poate favoriza, in timp, aparitia unor boli degenerative ale creierului si ochilor, potrivit Infocons, iar E450 poate produce tulburari metabolice.

Cele mai mari riscuri si le asuma, insa, consumatorul de crenvursti din cauza ca acestia ii aduc o cantitate, in unele cazuri consistenta, de nitriti.

Cantitatea de nitriti din aliment ar trebui trecuta pe eticheta
Din cauza ca poate favoriza aparitia cancerului, conservantul E250 (nitritul de sodiu), a fost interzis in Suedia, in Norvegia, in Germania si in Canada. La noi, in schimb, este nelipsit din cele mai multe produse procesate din carne, inclusiv crenvursti. E o dovada suficienta a faptului ca autoritatile suedeze, norvegiene, germane si canadiene pun mai mult pret pe sanatatea consumatorului decat cele din Romania.

Cum statul roman n-a gasit solutia de a interzice un aditiv potential periculos, trebuie sa ne multumim cu masurile luate de Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) . Aceasta a emis o serie de recomandari pentru a-i proteja inclusiv pe consumatorii romani. Mai exact, Autoritatea a stabilit ca nimeni n-ar trebui sa consume mai mult de 0,07 grame de E250 per kilogram corp pe zi, daca vrea sa evite imbolnavirile pe care aditivul le poate cauza. Asta inseamna ca un adult care cantareste 70 de kilograme ar trebui sa ingereze, pe zi, cel mult 4,2 grame de E250. Or, ca sa poata respecta aceasta limita, consumatorul ar trebui sa stie cat E250 contine fiecare aliment pe care-l pune pe masa. Din pacate, niciunul dintre producatorii de la noi nu trece pe eticheta cantitatea de nitriti folosita.

In acest conditii, consumatorul risca sa manance un aliment cu o cantitate mare de nitriti, fara macar sa o stie. O demonstreaza un studiu al Infocons, potrivit caruia parte dintre crenvurstii de pe piata contin de 20 de ori mai multi nitriti decat altii. Dar cum pe eticheta cantitatile de aditivi nu sunt mentionate, consumatorul n-are cum sa afle asta si nici cum sa aleaga produsul mai sanatos, fabricat cu o cantitate mai mica de nitrit.

Din pacate, nitritul de sodiu (E250) se gaseste inclusiv in compozitia crenvurstilor care sunt denumiti si ambalati in asa fel incat se indice faptul ca sunt facuti pentru a fi consumati de catre copii.