Ce inseamna TIR, PECO, ARO ? Prescurtari pe care multi nu le cunosc

TIR, PECO sau ARO sunt doar cateva denumiri care s-au integrat perfect in limbajul cotidian, iar multi cred ca sunt cuvinte de sine statatoare. Literele reprezinta de fapt anumite prescurtari pentru anumiti termeni folositi in domeniul auto.

Smart – Este numele unui producator auto german si nu inseamna doar “destept” in limba engleza, fiind si o prescurtare a sintagmeni (Swatch Mercedes ART). Swatch este o companie producatoare de ceasuri care a incercat sa introduca pe piata o masina de oras, cat mai mica. Totul s-a dovedit un real succes dupa incepere colaborarii cu Daimler-Benz AG, compania „mama” Mercedes-Benz.

TIR – Cu siguranta vedem si folosim peste tot cuvantul TIR, insa el nu este cu adevarat in dicitionar. Cele trei litere sunt initalele sintagmei “Transport International Rutier”. Confuzia este creata in majoritatea randurilor de afisajul cuvantaului „TIR“ pe spatele remorcii camionului, insa acest lucru doar atesta faptul ca soferul detine un carnet TIR care ii permite sa transporte legal marfa intre doua sau mai multe state diferite.

MAN – Cu siguranta aproape toata lume a auzit de producatorul german de camioane si autobuze MAN. Denumirea este o prescurtare a Maschinefabrik Augsburg Nurnberg AG.

PECO – Fara sa vrem mai folosim si acum cuvantul „PECO“ in loc de benzinarie, in ciuda faptului ca vorbim despre un cuvant comunist. Prescurtarea era folosita in anii comunismului pentru “Produse Etilate cu Cifra Octanica” si era denumirea sub care isi derulau activitatea toate statiile de carburanti in Romania inainte de 90’.

ARO – Tot in perioada comunista masinile romanesti de teren erau construite la Campulung-Muscel si aveau un acronim usor de retinu. ARO este de fapt Auto Romania.

IVECO – Producatorul Italian de camioane este des mentionat in sfera auto, insa foarte putini stiu ca numele complet al constructorului este mult mai complex. IVECO vine de la Industrial Vehicles Corporation.

BMW – Multi viseaza sa conduca un BMW, dar foarte putini cunoscut cu adevarat de la ce vine abrevierea celebrului producator de masini german. Cei care isi doresc o astfel de masina ar trebui sa stie ca numele complet al producatorului este Bayerische Motoren Werke AG, fiind tradus in roman Uzina Bavareza de Motoare Sa, o denumire putin comunista.

TAF – Pasionatii de autovehicule sunt la curent cu denumirea TAF si au citit multe anunturi de vanzare pe site-urile de specialitate, insa foarte putini stiu cu adevarat de unde vine cu adevarat aceasta denumire. Aceste acronim este folosit pentru Tractor Articulat Forestier.