Ce se întâmplă în corpul tău la 10 ore după ce aplici oja

După cum se ştie, nu ar trebui să foloseşti oja de unghii prea des, ca acestea să nu se usuce şi să nu se îngălbenească. Totuşi, se pare că acest produs cosmetic poate cauza probleme mai serioase de sănătate. Nu trebuie să renunți cu totul la ojă, dacă nu vrei, ci doar să fii conștientă de posibilele efecte negative.

Care e principalul pericol?

Oja de unghii e periculoasă deoarece e toxică. Unele produse cosmetice de îngrijire a unghiilor conțin următoarele substanțe care îți pot afecta serios sănătatea:

1. Toluen: un solvent care dă unghiilor aspectul fin și conservă pigmentul. Toluenul poate afecta sistemul nervos central și pe cel reproductiv. Printre posibilele consecințe ale folosirii unei oje de proastă calitate se numără durerile de cap, slăbiciunea, amețeala, greața.

2. Formaldehida: un gaz incolor care mărește durata de viață a ojei. Dacă ai alergii, contactul cu formaldehida poate cauza dermatită sau arsuri chimice. În cazuri mai severe, poate declanșa probleme ale ritmului cardiac, convulsii și cancer.

3. Dibutil ftalat: folosit ca parfum. Prezența acestui component periculos poate cauza probleme endocrine, ginecologice și boli ale tractului respirator.

S-a făcut un studiu pe 24 de femei. La șase ore după ce și-au făcut unghiile, majoritatea aveau niveluri ridicate de difenil fosfat – un derivat al trifenilului fosfat format în procesul metabolismului. La 10 ore, nivelul difenilului fosfat era de șapte ori mai mare decât normal în cazul tuturor participantelor.

Cum alegi o ojă care nu-ți afectează sănătatea?

Unele ambalaje sau sticle au notații speciale:
”5-free” – produsul nu conține formaldehidă, rășini derivate, toluen, dibutil ftalat sau camfo.
”3-free” – oja nu conține trei dintre componentele dăunătoare – formaldehidă, dibutil ftalat și toluen.

Înainte de a cumpăra o ojă, fii atentă, în primul rând, la ingrediente și amintește-ți că sănătatea ta e în mâinile tale.