Codul bunei neveste din 1934, plin cu povete adunate de la femei casatorite: „Vorbeste-i foarte rar de bani! Nu-l sacai prea mult cu intrebari”

„Daca-ti dai cu vreo crema pe obraz si nas, sa nu te vada decat oglinda“.

„Mai toti barbatii au o aversiune de neinvins impotriva ciorapilor cari nu sunt bine intinsi pe picior“.

„Nu facea gargara in fata lui!”

Acestea sunt doar cateva sfaturi pe care le primeau sotiile in anii ’30, „cateva reguli de care nevasta trebuia sa tina cont ca sa se asigure ca barbatului ii va sta gandul la familie si nu va fi tentat de alte distractii.”

Intre anii 1894-1902 apare revista cu titlul: „Calendarul revistei Lumea ilustrata”. Din 1903 isi schimba titlul si ramane doar „Calendarul Lumea ilustrata”, almanah care, din 1917, apare la editura librariei IG. Hertz. Va fi tiparit in editii populare dar si in editii de lux, alcatuit de I. Gorun, prezentind informatii culturale, literatura, folclor, etnografie si evocari istorice.

Publicatia are o viata lunga si adesea publica materiale inedite. Astfel, in 1934, a fost publicat „Codul bunei neveste”, plin de sfaturi adunate de la femei casatorite, „lectii despre viata de cuplu invatate pe propria piele, menite sa faca mariajul trainic si barbatul fericit.”

Sfaturile, pentru a fi mai bine primite si mai bine gestionate de cititoare, erau impartite pe categorii: afectiune, ingrijirea de sine, munca in bucatarie, vorba cu cei din casa si din jur, curatenia in casa, tratamente in caz de boala etc.

„Inca de dimineata, la cafeaua cu lapte, sa te prezinti bine, ingrijita, simtita. Barbatii au oroare de femeile nepieptanate”.

„Nu-i vorbi niciodata de pasta de dinti si de ras… sau, in orice caz, abia dupa prima ceasca de cafea“

„Nu-ti turbura niciodata sotul cand se rade. Pentru barbati rasul, imbracatul si celelalte analoage, constitue un act sacru, in decursul caruia nu-i place sa-i palavragesti. Chiar si barbatii cei mai joviali sunt dimineata refractari vorbei.“

„Fii intotdeauna cu douazeci si cinci la suta mai vesela decat ai motive sa fii si arata-te si fata de el tot asa de dispusa cum obisnuiesti sa fii in societate.“

„Invata-te sa te schimbi. El iti va fi infinit recunoscator daca va gasi la tine mereu ceva nou.“

„Nu gati numai pentru „el“… ci pentru „voi“.“

„Nu-l desgusta de mancarile lui favorite.“

„Nu-i ingadui sa se desguste de mancarile tale favorite.“

„Nu te indispune cand gaseste cate un merit altei femei. Mai bine insemneaz’o pentru tine. De obicei, e privitor la ceva ce-ti lipseste tie”

„Fii cat mai rar bolnava!“

„Cand barbatul tau si-a si pus palaria si pardesiul si e gata de plecare, nu-l mai opri cu socoteli, ca si cum s’ar fi intors acum acasa.“

„Lasa-l sa vorbeasca si spune intotdeauna „da”… caci dupa aceea tot faci ce vrei tu.“

„Aibi despre prietenii si rudele lui o parere buna… nu e nevoie, pentru asta, sa-i iubesti cu inflacarare“.