Copacul care face 40 de soiuri diferite de fructe!

Un inginer şi sculptor de la Universitatea Syracuse, SUA, a reuşit să creeze o serie de pomi care produc, în acelaşi timp, mai multe soiuri de fructe cu sâmburi.

Cel mai interesant este însă copacul hibrid pe ale cărui ramuri cresc nu mai puţin de 40 de tipuri de fructe, printre care cireşe, piersici, caise, prune, nectarine şi chiar migdale.

Pentru a obţine acest rezultat, Sam van Aken a încrucişat şi altoit mai multe soiuri de pomi fructiferi. „În prezent lucrez cu peste 250 de tipuri de fructe cu sâmburi”, a explicat artistul. „Aducând laolaltă toate aceste tipuri într-un singur pom, urmărind o anumită schemă, pot “sculpta” copacul pentru a arăta aşa cum vreau atunci când înfloreşte”, a adăugat el.

Altoirea este procedeul prin care două plante sunt unite artificial, realizându-se o contopire a sistemului circulator al acestora.

Deşi altoirea se foloseşte frecvent, 40 de soiuri pe un singur pom reprezintă o realizare deosebită. A fost nevoie de mulţi ani pentru a se ajunge la această performanţă.

Van Aken lasă pomul să crească aproximativ trei ani, timp în care acesta dezvoltă patru sau cinci ramuri. Acestea sunt tăiate, iar în locul lor sunt ataşaţi muguri ai altor cinci soiuri diferite, prin altoire. Ţesuturile conductoare ale plantelor ataşate (altoi) se sudează cu cele ale pomului (portaltoi). Seva care circulă prin ţesutul pomului va hrăni, prin sudarea ţesuturilor, noile ramuri. Un pom bine dezvoltat poate ajunge să susţină până la 25 de soiuri diferite.