Cum ajung în funcții de conducere incompetenţii? Efectul Dunning-Kruger. Oamenii incompetenți se supraapreciază

Efectul Dunning-Kruger este o eroare de apreciere în care persoane incompetente apreciază eronat competența lor ca fiind mult mai mare decât în realitate. Acest comportament se datorează incapacității persoanelor respective de a-și recunoaște nivelul lor, tocmai din cauza lipsei lor de cunoștințe în domeniu.

Oamenii total lipsiți de simțul umorului caută mai mereu să fie în centrul atenţiei prin glumele lor nesărate, automobiliștii, care nu sunt in stare să rămână pe banda lor, sunt primii care vor să-i învețe pe alții cum să conducă o mașină.

Cei cu vicii, sunt primii care sar sa te invete cum sa scapi de un viciu, chiar daca ei nu au reusit sa scape, Managerii care sunt manageri doar cu numele si care de multe ori habar nu au notiunile esentiale despre domeniul in care activeaza, adoră să dea sfaturi, care de multe ori sunt inutile si se comporta de parca totul se invarte in jurul lor.

Intrebarea este cum de acesti oameni incompetenti nu isi dau seama de asta?
În psihologie s-a studiat efectul Dunning – Kruger, care se mai numeşte și efectul de supraîncredere. Acesta fiind descris ca un fel de gândire care generează o eroare de autoevaluare, în urma căreia persoanele incompetente, ignorante isi vad nivelul de inteligență, de competenta si cunoastere ca fiind unul cu mult mai ridicat decât în realitate.


Psihologii americani Justin Kruger si David Dunning, profesor la Universitatea Michigan, specialist în psihologia specială, de la Universitatea din New York, au reusit sa defineasca si sa demonstreze Efectul Dunning – Kruger. Rezultatele analizelor şi studiilor efectuate au fost publicate în anul 1999, în ,,Journal of Personality and Social Psichology”, o revistă științifică specializată în studiul personalității.

Întamplarea care i-a intrigat pe Dunning și Kruger, cei doi specialişti, și care i-a facut sa cerceteze mai aprofundat a fost fapta unui infractor care a a încercat să dea o spargere la o bancă, în plină zi, fără măsuri de precautie, manusi sau masca. A fost recunoscut cu usurinta si prins la fel de rapid, declaratia lui fiind una surprinzatoare, marturisind că era convins ca nu va fi descoperit deoarece fata lui era invizibila din cauza sucului de lamaie pe care si-l aplicase.

Decisi sa verifice ipoteza, cercetatorii au testat un grup de studenți la psihologie, de la Universitatea Cornell, cărora li s-au dat teste de autoevaluare în domeniul raţionamentului şi logicii, teste de gramatică, dar şi teste pentru a vedea daca au cu adevarat umor. După testare, studenţilor le-a fost cerut să-și autoevalueze locul în raport cu ceilalți și s-a ajuns la concluzia că cei competenți au făcut o estimare corectă, ba chiar unii dintre acestia s-au subevaluat, iar cei mai puțin competenți s-au supraevaluat.

Mai apoi, efectul Dunning – Kruger a fost reanalizat si reconfirmat de catre alți cercetători. In zilele noastre, nu există domeniu în care să nu putem sesiza manifestarea efectului Dunning – Kruger, la persoane al căror comportament este alterat de incapacitatea de a se autoevalua corect. Acest fapt duce la dezechilibrarea relațiilor dintre oameni și poate afecta grav coerența sistemului de valori care definesc o societate.