CURIOS: De ce aleargă câinii pisicile

Câinele tău aleargă pisici? Trebuie să îl înveți imediat că nu are voie să vătămeze sau să alerge alte animale, însă te-ai întrebat vreodată de ce a adoptat acest comportament bizar? Iată explicația experților, potrivit Reader’s Digest.

DE CE ALEARGĂ CÂINII PISICILE
Potrivit dr. Jesus Aramendi, veterinar în cadrul Chewy, câinii aleargă pisicile pentru că așa le dictează instinctele.

„Unii câini au tendința să alerge pisici ca parte din comportamentul instinctiv,” a declarat el. Potrivit lui Aramendi, aceste instincte de vânătoare se trag de la strămoșii lor lupi și apar mai ales în cazul patrupezilor rapizi.

“Dacă ai o rasă de câine cunoscută pentru vânătoare sau păzirea turmei, precum ciobănesc, retriever, câini de cireadă sau Pointer englez, s-ar putea să aibă o inclinație mai mare să alerge pisicile.”

Acest instinct nu înseamnă că patrupedul tău urăște pisicile, și poate alerga orice alt animal mai mic.

CUM ÎȚI POȚI ÎNVĂȚA CÂINELE CĂ NU TREBUIE SĂ ALERGE PISICI SAU ALTE ANIMALE
Comportamentul instinctiv e greu de corectat, însă nu imposibil. De reținut e faptul că nu câinele tău e de vină pentru pornirile sale și e responsabilitatea ta ca stăpân să îl înveți cum să se comporte în apropierea altor animale.

„S-ar putea ca patrupedul tău să aibă foarte puțin control asupra pornirii pe care o simte atunci când aleargă o pisică sau un alt animal”, a continuat Aramendi.

Dacă patrupedul tău aleargă pisici (sau veverițe, pasări și alte animale), ideal e să vorbești cu un specialist în comportamentul animalelor înainte ca animalul tău de companie să facă o greșeală fatală. Un alt truc e să distragi dorința de alergare după pisici a câinelui tău cu jucării sau alte obiecte pe care le poate “vâna”, pentru a învață că nu are voie să rănească alte animale, potrivit Reader’s Digest.