De ce bărbaţii au mărul lui Adam?

Proeminenţa aflată în partea din faţă a gâtului bărbaţilor, numită mărul lui Adam, face obiectul multor curiozităţi. De ce bărbaţii au mărul lui Adam? În folclorul popoarelor creştine se spune că acest însemn masculin a apărut ca urmare a înţepenirii fructului oprit din grădina raiului în gâtlejul primului bărbat. Explicaţia medicală este, însă, mult mai plauzibilă.

Când vorbim de „mărul lui Adam“, ne referim automat la bărbaţi, deşi acesta este prezent şi la femei. Este vorba de o formaţiune de cartilagii care protejează partea din faţă a laringelui. I se mai spune şi cartilaj tiroidian şi are forma unei cărţi deschise. Pe măsură ce creştem, în timpul puberţăţii, unghiul de deschidere a acestei cărţi se modifică diferenţiat în funcţie de sex. Astfel, la băieţi cartea se închide, realizând un unghi aproximativ de 90 de grade, în timp ce la fete situaţia rămâne aproape neschimbată, păstrându-se unghiul de 120 de grade. În plus, la bărbaţi cartilagiile se îngroaşă, lucru care duce la formarea cunoscutului „măr“.

De ce bărbaţii au mărul lui Adam?
Opera testosteronului Aceste schimbări se realizează sub influenţa testosteronului, hormonul masculin secretat în principal de testicule. La pubertate, secreţia de testosteron este în creştere, antrenând o serie de modificari: dezvoltarea corzilor vocale, îngroşarea timbrului vocii şi a acestui cartilaj tiroidian.

De ce bărbaţii au mărul lui Adam?
Subiect de speculaţii În folclorul popoarelor creştine circulă ideea potrivit căreia însemnul masculin de la nivelul gâtului ar fi apărut ca urmare a înţepenirii în gâtlejul lui Adam a fructului oprit din grădina raiului. Mai exact, în momentul în care acesta ar fi muşcat din mărul oferit de Eva, Dumnezeu i-ar fi strigat cu o voce cutremurătoare: „Ce faci? Mi-ai încălcat porunca!“. Astfel, Adam s-ar fi speriat, iar mărul i s-ar fi oprit în gât. Şi în lumea ştiinţifică s-au lansat diverse ipoteze în legătură cu scopul acestei formaţiuni cartilaginoase. Unii cercetători au avansat ipoteza că protuberanţa s-ar dezvolta mai cu seamă la bărbaţi pentru a proteja mai bine în timpul vânătorii sau al luptelor, căci ruperea laringelui, pe care îl protejează, este adesea fatală.