De ce comuniștii erau atei? Ce s-ar fi întâmplat cu Ceaușescu dacă murea de „moarte bună”?

Pe lângă spălarea creierului, una dintre misiunile comuniștilor a fost să scoată credința din sufletele credincioşilor. La fel s-a întâmplat și în România, țară comunistă din anul 1947 și până în decembrie 1989. Dictatorul Nicolae Ceaușescu nu a fost niciodată un om al bisericii, dar avea grijă ca de Paște și de Crăciun să mănânce preparate tradiționale. Totuși, ce s-ar fi întâmplat cu cadavrul lui Ceaușescu dacă acesta murea de „moarte bună”?

Comuniștii au avut grijă să îndepărteze credința de români. Religia a fost eliminată din programă și multe dintre biserici au fost demolate în anii ’80. Până în anul 1989, oricine deținea o funcție de conducere sau lucra în armată, nu era bine să fie văzut la biserică.

„Militarii nu aveau voie să se cunune în biserică. Elevii nu aveau voie la biserică. Directorul școlii punea pe cineva să facă listă pe cine a văzut în biserică și a doua zi erai tras la răspundere la școală”, a povestit pentru shtiu.ro o româncă ce a trăit ani buni în comunism.

Ceaușescu, întâiul ateu al țării
Familia Ceaușescu nu-și arăta niciodată credința. Cu toate acestea, la dorința bunicii sale, Nicolae Ceaușescu și-a înmormântat tatăl creștinește.

„Acceptase ‘înmormântarea cu popi’ de dragul bunicii, Lixandra, dar cu maximum doi”, avea să relateze Mihaela Moraru-Ceauşescu, una dintre nepoatele dictatorului.

Ce s-ar fi întâmplat cu Ceaușescu dacă murea de „moarte bună”?
În cazul în care Nicolae Ceaușescu nu ar fi fost executat la Târgovişte, la 25 decembrie 1989, dictatorul urma să fie înmormântat cu mare fast. Acesta dăduse dispoziție ca rămășițele sale pământeşti să fie depuse într-un Mausoleu special construit în acest scop. Ba mai mult, după modelul lui Lenin, Ceaușescu trupul lui Ceaușescu ar fi fost îmbălsămat.

Camil Roguski, arhitectul lui Ceauşescu, a povestit cum ar fi stat lucrurile: „Rămăşiţele pământeşti ale lui Ceauşescu ar fi fost depuse într-un Mausoleu construit lângă Casa Radio din Bucureşti, pe locul fostelor terenuri de tenis Venus. S-ar fi realizat un mulaj din ipsos, după trupul lui Ceaușescu. După mulaj (n.r., în cazul lui Lenin), s-a turnat un corp identic cu cel al defunctului, din oţel inoxidabil, dar gol pe dinăuntru. S-a scos apoi pielea mortului, a fost tăbăcită bine de tot, iar carnea şi scheletul mortului au fost incinerate, cenuşa băgându-se în corpul de oţel inoxidabil. Pielea tăbăcită a fost trasă pe acest calapod, cusută, pictată, aranjată perfect, de ziceai că este viu şi totul a fost băgat într-un sicriu cu vacuum”.