De ce dragostea romantică nu poate dura pentru totdeauna și cum să îți salvezi relația dacă este pe punctul de a se destrăma

Oamenii de știință sunt fermi: sentimentele noastre și logica dezvoltării dragostei sunt strâns legate de procesele biochimice din corpul nostru. Chiar dacă am vrea ca acest sentiment de pasiune uimitor să dureze pentru totdeauna, corpul nostru nu ar fi capabil să facă față acestei situații.

Experimentăm euforie atunci când suntem îndrăgostiți
Oamenii de știință cred că euforia care este declanșată de pasiune are multe în comun cu senzația de dependență după ce ai luat o doză de droguri. Aceasta este o concluzie la care au ajuns neurologii Andreas Bartels și Semir Zeki de la University College din Londra.

Acest efect apare deoarece creierul și glandele suprarenale produc hormonul noradrenalină. Același hormon este produs după consumul de cocaină sau heroină. O persoană care este îndrăgostită simte nevoia de a-și întâlni partenerul din ce în ce mai mult pentru că vrea să experimenteze atât de multe.

Atunci când ne îndrăgostim există un cocktail de hormoni în corpul nostru
Când ne îndrăgostim, se produc mai multe procese chimice în creierul nostru, ceea ce ne face să ignorăm dezavantajele partenerului nostru. De asemenea, simțim că viața noastră este minunată și depindem emoțional de partener. Hormonii joacă un rol foarte important aici.

– oxitocina este responsabilă pentru atașamentul emoțional și contribuie la conexiunea profundă emoțională dintre parteneri; dacă hipotalamusul produce o cantitate suficientă de oxitocină, nivelul tău de stres scade și dorința devine și mai intensă.
– vasopresina este responsabilă de fidelitate, de dorința de a se îngriji unul de celălalt și de atașamentul emoțional.
– dopamina este hormonul plăcerii; producția sa contribuie la sentimentele încântătoare și plăcute. Acest hormon ne face să ne simțim perfect și este produs în cantități mari atunci când mâncăm sau facem dragoste.
– serotonina este responsabilă pentru capacitatea noastră de a experimenta plăcere, ne înveselește și îmbunătățește calitatea vieții amoroase.
– cortizolul este hormonul de stres și potrivit unor cercetători, nivelurile sale sunt foarte ridicate la începutul fiecărei relații.
– dependența noastră de chimia iubirii devine mai puternică din cauza feromonilor. Feromonii sunt produși de glandele sudoripare ale corpului (atât bărbați cât și femei) și afectează receptorii sistemului olfactiv.

Acest cocktail hormonal provoacă mai multe reacții fiziologice, cum ar fi transpirația excesivă, bătăile rapide ale inimii, dilatarea pupilelor, tulburările de somn și pierderea apetitului.

Toate relațiile noastre sunt sortite pieirii?
Perioada de îndrăgostire este stresantă pentru corpul nostru, un ritm liniștit este de fapt mai eficient pentru noi. Adevărata iubire începe probabil când cocktail-ul hormonal nu mai funcționează. Oamenii de știință au descoperit că sentimentul atașamentului care ne face să trăim cu partenerul nostru pentru o perioadă lungă de timp este legat de oxitocină și vasopresină.

Nivelul de oxitocină se ridică atunci când oamenii se îmbrățișează, fac amor, sărută sau doar vorbesc. Deci, aici este concluzia: atingerile și tandrețea sunt cel mai bun mod de a menține relații pe termen lung. Și nu uita să-ți păstrezi capacitatea de a asculta, de a-ți exprima recunoștința, de a ajunge la compromisuri, de a depăși conflictele și de a continua împreună.