De ce sunt de fapt îngropați morții la doi metri adâncime?

În limba engleză se spune „6 picioare sub pământ”, iar la noi sunt 2 metri. Însă câți oameni își pun întrebarea: de ce sunt îngropați morții la o adâncime de 6 picioare, adică 2 metri?

Tradiția provine din anul 1655, când Marea Britanie a fost devastată de ciumă. Oamenii erau terifiați de răspândirea infecției, așa că nu știau cum să țină mai departe oamenii ce mureau din această cauză. Așa că primarul al Londrei a emis un decret precum morții să fie îngropați la 2 metri sub pământ pentru a evita răspândirea infecției.

Mulți nu au crezut în utilitatea deciziei, fiindcă infecția era răspândită în primul rând de insecte și apoi de cadavre. Cu toate astea acest standard a rămas valabil până în zilele noastre.

De pildă, în Statele Unite ale Americii, standardul de adâncime variază de la un stat la altul. În majoritatea cazurilor este de 8 inch (aprox. 21 cm), pentru că autoritățile locale considerau a fi suficient. Dar în unele state se înmormântează la o adâncime de 4 metri. Se procedează astfel pentru ca să mai rămână loc să fie îngropați deasupra și alții. De obicei această procedură este valabilă în cazul rudelor și prietenilor apropiați.

Adâncimea de 2 metri este considerată a fi cea mai comună. În unele zone o adâncime mai mare decât aceasta poate crea probleme. În special în regiunile unde sunt ape subterane. De exemplu în New Orleans sicriele îngropate prea adânc erau împinse afară de curenții de apă.

Nici România nu a fost ferită de ciumă în acele vremuri, iar măsura era aceeși: morți îngropați la 2 metri sub pământ. Muncitorii care au făcut săpături în urmă cu 30 de ani în București susţin că, în timpul lucrărilor, ar fi dat peste câteva gropi comune, în care fuseseră aruncaţi morţii bolnavi de ciumă şi acoperiţi, apoi, cu var. O altă locaţie despre care se spune că ar ascunde un fost cimitir de ciumaţi este cartierul Balta Albă, în preajma Bulevardului Nicolae Grigorescu.

Potrivit istoricilor, în zonă ar fi existat, într-adevăr, numeroase gropi comune în care au fost aruncaţi ciumaţii, de aici venind şi numele cartierului. Şi Lacul Morii, amenajat tot de comunişti, s-ar fi ridicat peste un fost cimitir de ciumaţi, cel din Crângaşi.