Detalii și imagini cu buncarul lui Ceaușescu

În centrul buncărului se află o masă de lemn masiv, înconjurată de opt jilţuri sculptate, iar de jur-împrejurul camerei se află diverse cadouri primite de cuplul Ceauşescu, cum ar fi un strung de mare precizie construit în Bulgaria, un tablou realizat din coarne de cerb sau un corn de vânătoare. În partea opusă scării de intrare se află o canapea, o măsuţă de lemn şi încă două jilţuri, toate aflate lângă uşa care duce spre cea mai misterioasă parte a încăperii – coridorul secret de intrare în camera de refugiu.

Pentru a pătrunde în subteran trebuie descuiată o uşă metalică masivă, închisă ermetic. Cele 17 trepte albe, de marmură, cordonul roşu care ţine loc de balustradă şi pereţii bej, ornamentaţi, creează impresia coborârii spre o sală de ceremonii.

Conform poveştilor unora dintre angajaţii familiei Ceauşescu, acest culoar ducea spre un al doilea buncăr, o cameră de refugiu în care dictatorul s-ar fi putut ascunde o lungă perioadă de timp şi care avea legătură, de asemenea, cu un alt tunel secret care avea ieşire spre zona lacului Floreasca. Aceştia mai spun că în momentul fugii lui Ceauşescu tunelul ar fi fost zidit în mare grabă pentru a-l împiedica pe dictator să se ascundă aici şi a-l determina, astfel, să meargă spre o altă proprietate.Palatul, aflat pe bulevardul Primăverii din Bucureşti, la numărul 50, are 80 de încăperi. Aproape fiecare cameră frapează prin lux, decoraţiuni şi obiecte de artă care mai de care mai sofisticate. La etajul unu al clădirii, candelabre uriaşe, cu picături sculptate în sticlă de Murano, ne conduc spre apartamentul nupţial al soţilor Ceauşescu.

„Dormitorul comun al cuplului Ceauşescu, bineînţeles, cel mai aşteptat de oaspeţii noştrii, este şi ultimul dintre cele cinci care se vizitează şi, de departe, cel mai spectaculos, pentru că include două dintre pijamalele lor originale şi un aşternut de pat original. Având în vedere că Palatul Primăverii a fost reşedinţa lor principală în toţi cei 24 de ani ai regimului este dormitorul pe care cuplul Ceauşescu îl folosea în fiecare seară, cu excepţia momentului în care erau plecaţi în vizită oficială în ţară sau în străinătate.

Exista un sistem de telefoane interioare, precum şi nişte sonerii pe care puteau să le folosească, şi, în mod surprinzător, sistemul funcţionează şi astăzi”, povesteşte ghidul muzeului în momentul în care prezintă dormitorul soţilor Ceauşescu