E de RAU! Nu vei mai manca in timp ce te uiti la TV dupa ce afli asta!

Din pacate, mancatul la masa, alaturi de familie, a devenit in zilele noastre ceva rarisim – se intampla doar la sarbatori sau la evenimentele importante din vietile noastre (aniversari, nunti, botezuri, petreceri).

Lipsa de timp este principalul factor care ne impiedica sa mai respectam acest obicei vechi de cand lumea, menit sa intareasca legatura dintre membrii familiei.
Este foarte important de stiut ca uitatul la televizor in timpul mesei ne va face sa consumam o cantitate mai mare de mancare, fapt care creste sansele aparitiei obezitatii. Explicatia este simpla – cand nu ne concentram atentia asupra actului de a manca, ingeram mult mai repede mancarea, senzatia de satietate apare mai greu si, astfel, consumam mult mai multa hrana decat am avea nevoie.

In plus, din cauza incordarii si a tensiunii cauzate de programele si filmele pe care le urmarim, riscam sa inghitim aer si sa ingeram alimentele fara sa le mestecam indeajuns de mult, lucruri care duc la balonare, dureri abdominale sau aparitia afectiunilor mai serioase – ulcer, gastrita etc.

„Se pot intampla accidente de inghitire care pot face ca alimentele sa aiba o traiectorie gresita. In loc sa treaca in tubul digestiv, acestea se pot duce spre caile respiratorii, cauzand inec si tuse. Totodata, inghitirea rapida a alimentelor, mai ales in momentele de tensiune de la televizor, favorizeaza introducerea de aer in stomac, cauzand balonari si zgomote abdominale. Acestea mai apar si pentru ca alimentele ajung in tubul digestiv fara sa fie mestecate suficient, unde au loc procese de fermentatie suplimentare.Pe termen lung, toate acestea pot duce la aparitia gastritelor si chiar a ulcerului”, spune Tiberiu Mogos, medic primar in nutritie si boli metabolice, la Institutul „N. Paulescu”, din Bucuresti.

Pe langa toate acestea, mancatul in fata televizorului afecteaza si comunicarea dintre parteneri, in contetul in care familia petrece din ce in ce mai putin timp impreuna si masa ar trebui sa fie unul ditnre putinele momente in care membrii familiei sa poata socializa si vorbi.