Există oameni care suferă de alergie la apă. Cum se manifestă boala

Există multe tipuri de alergii de care suferă oamenii, însă cu greu ne putem imagina cum e să suferi de alergie la apă.

Deşi pare greu de crezut, mai ales că apa reprezintă licoarea vieţii pentru oameni, există persoane în lume care suferă de o astfel de alergie rară la apă.

Boala se numeşte urticarie acvagenică.

Urticaria acvagenică – alergie la apă
Nimeni nu ştie cu siguranţă de ce oamenii dezvoltă alergii la apă.

Uneori există un eveniment declanşator, precum apariţia unei boli, însă alteori oamenii încep pur şi simplu să observe că se aleg cu mâncărimi de fiecare dată când se spală.

Atunci când apa atinge pielea oamenilor suferind de această boală, ea declanşează eliberarea de histamine – prezente în cazul majorităţii reacţiilor alergice – şi de acetilcolină. Acetilcolina este un neurotransmiţător ce reglează sistemul nervos autonom al corpului.

Sistemul nervos autonom controlează reacţiile la stres şi este responsabil, printre alte lucruri, de funcţionarea muşchilor de sub piele care fac ca părul să se zburlească şi care controlează dilatarea vaselor sangvine.

Cum se face că tocmai apa, dintre toate substanţele, declanşează alergia, rămâne un mister.

Există tratamente, inclusiv antihistaminice, care pot elimina simptomele. Ocazional, alergiile la apă dispar după câţiva ani.

Alergiile minore dau naştere unor mâncărimi care durează doar câteva minute, însă bolnavii mai puţin norocoşi dezvoltă erupţii dureroase de culoare roşu aprins şi au dureri puternice de cap după o expunere de doar un minut la apă.

Aceştia se spală cât mai puţin posibil şi încearcă să limiteze timpul petrecut în condiţii care i-ar putea determina să transpire.