Henry Ford își plătea angajații pentru timpul de odihnă. Iată de ce

Inventatorul, inginerul și antreprenorul Henry Ford, practic nu necesită prezentare, numele său spune totul. Cu el a început industria americană de mașini și datorită lui oamenii cu venituri medii și-au permis să-și cumpere mașini, renunțând la căruțele cu cai.

Mașinistul renumit s-a născut la 30 iulie 1863 într-o familie de fermieri imigranți. A învățat în școala locală, care avea o singură clasă și încă de la 12 ani petrecea tot timpul liber într-un mic atelier de mecanică, pe care singur și l-a amenajat.
Dragostea de mașini și motoare l-a ajutat să persevereze și după mai multe încercări și dificultăți, Ford a reușit să-și deschidă o fabrică de mașini și să scoată în vânzare prima mașină de serie din istorie – Ford T.

În ceea ce privește relația sa cu angajații și rolul său de șef, se spune că Ford era destul de rece, dar foarte corect. El a fost cel care a scurtat ziua de muncă la 8 ore și la 5 zile pe săptămână, dublând în același timp salariile.

Henry Hord a mai folosit o strategie neobișnuită în raport cu o parte din angajații săi. La una dintre uzinele Ford o brigată de lucrători primea bani pentru faptul că se odihnea. Este vorba de echipa de service, responsabilă de funcționarea neîntreruptă a conveierului. Altfel spus, ei erau cei care reparau dispozitivele ieșite din funcțiune. Acești reparatori erau plătiți pentru timpul pe care-l petreceau în camera de odihnă. În momentul în care se aprindea becul roșu se anunța o defecțiune la linia de asamblare și se oprea și contorul care număra banii destinați reparatorilor.

De ce? În primul rând aceștia erau astfel stimulați să repare totul cât mai repede și să revină în camera de odihnă. Iar în al doilea rând ei reparau totul la cel mai înalt nivel pentru a nu fi nevoiți în scurt timp să revină în sala de asamblare din cauza aceleiași defecțiuni.