Imbratisati de 3.000 de ani: O femeie a cerut sa fie ingropata de vie, ca sa-si tina vesnic sotul in brate

Cateodata povestile de iubire reusesc sa treaca granita timpului. Si nu vorbim de sute de ani, ci de mii. E cazul unui cuplu care a trait in epoca bronzului pe teritoriul unde se afla azi Ucraina, mai precis in orasul preistoric Vysotskaya, in vestul tarii.

Arheologii au scos la lumina, dupa 3.000 de ani, ramasitele a doua persoane, un barbat si o femeie, inlantuite intr-o imbratisare care a sfidat timpul. Analiza scheletelor a aratat ca barbatul a murit primul si, cel mai probabil, femeia, despre care se banuieste ca ii era sotie, a vrut sa fie ingropata de vie alaturi de el.
Cel mai probabil, cred arheologii, femeia a ales sa bea otrava pentru a fi ingropata alaturi de sotul ei, dupa moartea acestuia. “Din punctul nostru de vedere, aceasta femeie a facut totul voluntar”, a spus Mykola Bandrivsky, de la Institutul de Arheologie din Ucraina, cel care a coordonat studiul ramasitelor celor doi.

Pozitia celor doua schelete – o mana a femeii intre capetele apropiate ale celor doi, sub acestea, cealalta pe sub capul sotului, poposind pe umarul lui, picioarele femeii asezate peste cele ale barbatului, indoite – sugereaza faptul ca femeia nu era moarta in momentul in care s-a asezat astfel. Un corp rigid nu ar fi putut fi asezat in aceasta pozitie, spun expertii citati de The Sun.

In acea vreme, institutia casatoriei era foarte puternica. In plus, oamenii credeau in iubirea eterna. Cel mai probabil femeia nu a vrut sa traiasca dupa moartea sotului, alegand sa plece cu el, intr-o imbratisare vesnica.

Ce frapeaza insa sunt detaliile, ce sugereaza o apropiere si o intimitate profunda – fetele intoarse una catre cealalta, fruntile care aproape se ating.

Cultura din care cei doi faceau parte, Vysotskay, este renumita pentru inmormantarile “romantice”. Totusi, putine ramasite tradeaza un nivel atat de inalt de intimitate.

De-a lungul timpului, au mai fost descoperite in zona ramasitele unui barbat care tinea de mana o femeie si un barbat care in ultimele sale clipe saruta fruntea unei femei.