Încălzirea globală: Când Pământul intră în comă.

CE ESTE INCALZIREA GLOBALA
Schimbarea climatica – sau incalzirea globala – este fenomenul de crestere continua a temperaturii medii a planetei. Cauza o reprezinta emisiile de gaze, in special dioxidului de carbon, care provine din arderea combustibililor fosili, petrol, carbine si gaze naturale.

CE INSEAMNA DIFERENTA DINTRE 1,5 SI 2 GRADE C
Valurile de caldura, in zona carpatica, in fiecare sezon, vor fi mai frecvente, mai lungi, mai severe si mai intense.

Schimbarea debitului Dunarii si inundatiile frecvente provocate de rauri vor creste cu 334%. Iernile vor avea ninsori mai putine, dar mai abundente. Durata perioadelor de seceta se va dubla de la 2 la 4 luni.

UNDE SUNT ANOTIMPURILE DE ALTADATA
De la inceputul revolutiei industrial incoace, temperatura medie globala a crescut cu un grad Celsius. Pare putin, insa vremea e deja schimbata fata de cum o stiau bunicii si strabunicii nostri: veri mult mai calde si mai secetoase, neobisnuit de multe furtuni, uragane si tornade, secete, incendii si ninsori in tari ce rar cunoscusera zapada. In plus, populatia globala a crescut mult peste posibilitatile planetei de a ne intretine: consumam, anual, resursele unui Pamant si jumatate. Iar lucrurile sunt pe cale de a se inrautati.

CLIMA SCHIMBA LUMEA VIE
De vina pentru tot acest haos climatic este arderea combustibililor fosili, cum ar fi carbunele, petrolul si gazele, declara Susann Scherbarth, expert in schimbari climatice la organizatia Friends of the Earth – Europe. Conform celui mai recent raport al Natiunilor Unite, daca continuam asa, in scurt timp incalzirea globala va ajunge la 2 grade C. Nici 2 grade nu par sa insemne prea mult, insa efectele vor fi dezastruoase. Imagineaza-ti temperatura corpului tau sau pe cea a copilului tau. Un singur grad in plus te poate aduce la febra, iar 3 grade mai mult te duc, de urgenta, la spital. Pentru planeta, fiecare fractiune de grad si incalzire este la fel de periculoasa si isi pune amprenta pe intreaga natura, pe fiecare fiinta vie, explica Susann.

SI CE-MI PASA MIE
Romanii sunt si vor fi afectati de schimbarile climatice la fel ca orice alta natie a planetei. Numai ca, la noi, subiectul e ignorant. Da, auzim de acorduri internationale, decizii guvernamentale, disursuri prezidentiale, dar astea sunt acolo, in lumea politica. Ce traba avem noi? Adevarul e ca pe generatia noastra n-o va afecta ingrijorator de mult, insa modul nostru de viata actual determina bunastarea copiilor nostri. “Dupa ce am citit raportul Natiunilor Unite, mi s-a facut teama pentru viitorul fetitei mele de 2 ani”, admite Susann. In urmatorii 12 ani, incalzirea globala va atinge pragul de 1,5 grade C. Asta este, deja, inevitabil. Dar, pentru a nu trece acest prag si a nu ajunge la 2 grade C, este nevoie de niste masuratori fara precedent, desi nu imposibile. “ Epoca combustibililor fosili trebuie sa ia sfarsit. Avem nevoie de o trasformare masiva si imediata a societatii pentru a scapa de dependenta de combustibili fosili”, spune expert organizatiei Frinds of the Earth.

SCHIMBAREA DEPINDE SI DE TINE
Trecerea de la combustibili fosili la energie regenerabila, fie ea solara, eoliana sau obtinuta din biomasa, este singurul tratament ce poate scadea febra planetei. Desigur, deciziile mari trebuie luate de catre guverne, insa fiecare poate contribui la binele tuturor. Folosirea transportului in comun in loc de masina personala, montarea de panouri solare pe casa pentru a minimiza consumul de energie, colectarea selectiva a deseurilor, in vederea reciclarii, chiar si stingerea becurilor acolo unde nu e nevoie de ele ajuta.