Iti vine sau nu sa crezi, el este… Pazvante Chioru’! De unde provine expresia „Pe vremea lui Pazvante Chiorul“

Pasa Osman Pazvanoglu este un personaj istoric aparte, de la numele lui provenind si una dintre cele mai vechi expresii romanesti. I se spunea Pazvante Chiorul, dupa ce pierduse un ochi in luptele cu haiducii romani. Osman Pazvanoglu este singurul pasa care a indraznit sa se revolte contra autoritatii supreme de la Stambul. Acesta si-a intemeiat o adevarata provincie independenta, dar nerecunoscuta, cu capitala la Vidin, care avea relatii diplomatice si chiar moneda proprie.

Pazvanoglu a bagat groaza in locuitorii din Oltenia, prin raidurile crunte pe care le facea. Potrivit istoricului gorjean Cornel Somacu, atrocele pasa a torturat populatia Olterniei vreme de peste sapte ani. „Cele mai multe informatii despre Pasvanoglu apar incepand cu anul 1798, cand el va conduce o revolta impotriva Imperiului Otoman incercand sa faca un stat independent in nordul Balcanilor.
Desi armata turceasca trimisa impotriva lui nu a obtinut succesul, el va fi iertat de sultan in vara anului 1799. Incepea o perioada crunta de circa 7-8 ani de jafuri si schingiuiri inimaginabile in toata Oltenia. Potrivit traditiei, cel care i s-a opus cu succes si care poate chiar i-a provocat moartea a fost Iancu Jianu“, spune Cornel Somacu.

Refuz sa cred ca exista romani care sa nu fi auzit sau sa nu fi folosit vreodata expresia ”de pe vremea lui Pazvante Chioru’”. Aceasta sintagma a intrat in circuitul limbii romane facand referire la vremuri demult apuse, evenimente iesite din actualitate, avand intelesul de vechi, arhaic, fapt din trecutul indeparat.

Cine a fost Pazvante Chioru’ si cum a ramas el in folclorul romanesc prin aceasta expresie?
Ei bine, Pazvante, pe numele adevarat Osman Pazvantoglu, a devenit personaj de basm deoarece a cutezat sa se ridice impotriva autoritatii Inaltei Porti si sa creeze un adevarat pasalac independent, cu capitala la Vidin, relatii diplomatice private si moneda proprie. El este cunoscut si drept conducator al bandelor de „pazvanti”care au intreprins unele din cele mai crunte jafuri din istoria Tarii Romanesti.

Numele lui Pazvante a ramas impregnat in mintea si in constiinta poporului roman drept cel al talharului sangeros care a terorizat Tara Romaneasca si care, la 1800, a jefuit si a incendiat Craiova. Din cele circa 7.000 de case, cate avea pe vremea aceea Craiova, doar 300 au ramas neincendiate.

Cert e ca Pazvante a devenit musulman avand motive clare, legate de afaceri, si nu din convingeri religioase. Stia sa se apropie de cei care ii puteau crea avantaje, dupa care ii trada si le fura prerogativele. In cele din urma a reusit sa stranga avere si a creat o armata de mercenari. S-a rasculat impotriva sultanului Selim al III-lea si a creat un stat independent cu capitala la Vidin. Avea moneda proprie, iar statutul sau era recunoscut de mai multe tari, inclusiv de Franta.

In 1798, o armata otomana nu reuseste sa-l captureze. Un an mai tarziu, sultanul se da batut si incepe negocierile cu Pazvante, pe care pana la urma il numeste pasa de Vidin.

Ascensiunea sa era spectaculoasa, iar Pazvante isi continua obiceiurile… Conduce expeditii militare prin care jefuia orasele Tarii Romanesti. In 1800 a incendiat Craiova. Din 7000 de case, doar 300 au putut fi salvate. In ianuarie 1802, Bucurestiul e cuprins de panica la auzul vestii ca Pazvante se indreapta spre oras. Ordinea a fost restabilita de o armata otomana stationata in apropierea Bucurestiului.

Pazvante a murit la 27 ianuarie 1807. Se spune ca a fost otravit de medicul sau, care ar fi fost mituit de sultanul care in sfarsit se putea razbuna pe cel care i-a tinut piept. Exista informatii care sustin ca Iancu Jianu ar fi fost cel care l-a ucis pe Pazvante.

Doi ani mai tarziu, in 1809, Jianu intra in Vidin cu o armata de haiduci si incendiaza orasul ca replica la atacul asupra Craiova. Procedeaza la fel si cu orasul Plevna. La Vidin, Pazvante a ridicat o moschee, o biblioteca si o cazarma. Toate exista si in prezent fiind inregistrate ca monumente culturale.

Pazvantoglu a primit porecla „Chioru’ ” dupa ce si-a pierdut un ochi, intr-o batalie. Statul sau se intindea de la Dunare pana la Muntii Balcani si de la Belgrad pana la Varna. In prezent, expresia populara „pe vremea lui Pazvante Chioru’ ” indica ceva vechi, depasit.