Marie Curie continua sa ucida si azi, la 80 de ani de la a sa moarte! Hainele ei iradiaza si dau cancer!

Atunci cand vrei sa cercetezi viata unei personalitati marcante ce a trait acum mai bine de o suta de ani, gasirea unor materiale interesante, care sa vorbeasca despre personajul in sine, constituie un adevarat obstacol. Cand vorbim, insa, de Marie Curie, lucrurile devin mult mai complicate: insemnarile sale, hainele, mobila, toate acareturile ramase in casa din suburbia pariziana CONTINUA SA IRADIEZE: logic, daca ne gandim ca Marie Curie, dimpreuna cum al ei sot, au descoperit radiul, poloniul, radioactivitatea si utilizarile acesteia in medicina!

In momentul in care doresti sa accesezi notitele sale, pastrate in cadrul Bibilotecii Nationale Franceze, cei de acolo te vor privi cu suspiciune. Toate sunt pastrate in cutii speciale, ermetice. Marie Curie nu cunostea efectele nocive ale experientelor sale, pentru ca nu cunostea radioactivitateal. Lucra cu uraniu, plutoniu ori toriu, substante extrem de nocive, direct in laboratorul din casa sa, neizolat. ”Luminile emise erau frumoase, sterse, dar frumoase”, obisnuia sa spuna, in timp ce lucra. Uneori, fara sa stie, cara elementele radioactive cu ea, in poseta!!! Marie, cat si sotul ei, Pierre, purtau haine de laborator, halate, nimic care sa-i protejeze!
Marie Curie a decedat in 1934, la 66 de ani, din cauza unei anemii aplastice, o forma de leucemie, pusa pe seama cercetarilor sale in domeniul radioactivitatii. Si astazi, la peste 80 de ani de la moartea celei ce a fost considerata una dintre mintile luminate ale omenirii, lucrurile atinse de ea continua sa ucida, indirect!

Dar cine a fost Marie Curie, poloneza cu nume frantuzesc, dubla laureata a Premiului Nobel, considerata de revista ”Time” una dintre cele mai influente femei ale secolului XX?

Pentru a afla mai multe despre ea, coboram pana in 1867 si mergem la Varsovia. Aici se naste Maria Salomea Sklodowska, intr-o familie de profesori, care-i va insufla dragostea pentru invatatura.

Lovita de destin (isi pierde sora si mama din cauza unor probleme de sanatate), Maria se refugiaza in lectura. Dar in acei ani, femeile nu aveau acces in universitati, asa ca studiaza, la propriu, pe ascuns, cu profesori polonezi, in miez de noapte, pentru a nu fi prinsa de autoritati. Este momentul in care jura sa schimbe prejudecatile unei societati ce acorda sanse infime femeilor, in orice domeniu. ”Viata nu e usoara pentru niciunul dintre noi. Asa, si ce e cu asta?”, avea sa fie auzita deseori spunand. ”Trebuie sa gandim ca suntem sortiti pentru a face ceva si, daca este asa, indiferent de costuri, trebuie sa atingem acel tel”.

Ajunge la Paris, la Univeristatea de la Sorbona. Nu dezarmeaza, dar simte ca, la 24 de ani, este prea batrana comparativ cu ai ei colegi. Nu cedeaza, e ambitioasa, in 1893 termina magna cum laude si e licentiata in fizica. Este prima femeie din istoria unei universitati frantuzesti care primeste titlul de doctor.

Un Nobel pentru sot si sotie
Destinul isi intoarce fata si catre ea. Are nevoie de un fizician de renume, pentru a aprofunda tema pe care o are, proprietatile magnetice ale otetului. Se gaseste cu Pierre Curie, cel ce-i va deveni sot, fizician renumit, autor al unor tratate privind magnetismul. Se iubesc, se casatoresc. Devin pionieri in studiul radiatiei, analizeaza proprietatile uraniului. Descopera poloniul si radiul. Pentru asta, primesc Premiul Nobel, in 1903. Este prima femeie din istorie care primeste aceasta distinctie. Povestea spune ca nu au mers sa-l ridice de teama sa nu piarda din timpul alocat studiului.

Apoi, destinul o loveste din nou. Pierre traverseaza o intersectie aglomerata, este lovit de un atelaj greu si decedeaza, la doar 46 de ani. Obtine, la catedra de fizica de la Sorbona, locul sotului. Devine prima femeie din istorie care preda la o universitate din Franta.

in 1911, primeste, din nou, Premiul Nobel, de aceasta data pentru chimie. Descopera radiul si poloniul. Primul primeste numele din latinescul pentru ”raza”, al doilea e omagiul adus Poloniei natale. Inutil sa mai spunem ca este singura femeie din istorie care a obtinut doua premii Nobel.

Razele X portabile: mini-Curies
Lordul Kelvin si marele Albert Einstein vorbesc elogios despre ea, cu ultimul pleaca in lungi calatorii. Dupa Primul Razboi Mondial lucreaza cu razele X. Argumenteaza necesitatea utilizarii lor in medicina, creeaza primele dispozitive mobile cu X-Ray, care primesc numele de mini-Curies.

Marie e bolnava, desele expuneri la radiatii o afecteaza. Irina, fiica sa, ii continua munca. Finalmente, familia Curie aduna cinci premii Nobel. Se stinge in 1934.

Opera sa e uriasa. Toate cercetarile sale deschid drumuri in stiinta moderna si in medicina. Omenirea ii recunoaste meritele, elementul chimic cu numarul atomic 96 este numit curiu, in memoria sa.

Intel ii face o reverenta
Peste ani, celebra companie Intel ii face o reverenta. Modulul Intel® Curie™ este un produs de mici dimensiuni care se bazeaza pe SoC-ul (System on Chip) al companiei dedicat dispozitivelor purtabile. Botezat dupa numele celebrei savante, dispozitivul va transforma in Wearables inele, genti sau ceasuri inteligente. De asemenea, modulul va putea fi integrat in ochelari de vedere sau chiar peruci, spre a putea transmite zeci de date referitoare la corpul uman.