Miracolele României: polițist de Frontieră cu vilă de 200 mp la Iași și cabană la Bicaz dintr-un salariu de 1.000 DE EURO

Cu salarii lunare nete cumulate de până în 6.000 de lei, familia Pavel deține proprietăți imobiliare impresionante: un apartament de 64 mp (2005), o casă la Breazu de 200 mp (2016), teren și o cabană de 84 mp pe malul lacului Bicaz, în județul Neamț.

El, Marius Mihai , este agent la Poliția de Frontieră Iași. Casa de vacanță a fost ridicată fără a avea autorizație de construire, cu încălcarea Codului Silvic, în zona de protecție a lacului.

Același Pavel a fost, în urmă cu 10 ani, protagonistul unui dosar penal, procurorii DIICOT acuzându-l de complicitate la trafic de migranți și luare de mită. A fost achitat. „Lipsa unor dovezi certe din care să rezulte fără dubiu implicarea”, au menționat judecătorii.

Terenul – pe numele tatălui, cabana – fără autorizație
Domeniul de pe malul lacului Bicaz nu se regăsește în declarația de avere a agentului. Cabana pentru că nu există în acte, fiind realizată fără autorizație de construire. Iar terenul este pe numele tatălui său.

Casa de vacanță, pontonul și barca sunt acum scoase la vânzare. Prețul celor trei a fost fixat la 125.000 de euro. De tranzacție se ocupă un localnic pe nume Dragoș Mândru.

„Sunt 5 dormitoare, bucătărie, două băi, living, șemineu, saună, ciubăr, terasă mare cu tot ce trebuie, cu grătar. Suprafața e de 84 mp. Apă, curent. Apa e de la comună, de la Primărie. Este și fosă făcută. Acum vreau să bag și fibră optică. Casa e nouă, are un an și ceva de când a fost terminată. E făcută din lemn stratificat, izolată cu vată bazaltică de 10 cm și cu lambriu interior. Foarte frumos lucrată de niște meșteri din Harghita. Are 1.500 mp de teren”, a prezentat Mândru oferta către jurnalistul REPORTER DE IAȘI care a pretins că ar fi un potențial cumpărător.

Omul de legătură: „Casa e a lui Pavel”

Actele casei și identitatea proprietarului, două subiecte sensibile pentru Mândru.
REPORTER DE IAȘI: – Acte, totul e-n regulă?

Dragoș Mândru: – În afară de autorizația de construire. Aici nu are nimeni. Toți sunt acum, am demarat afacerea asta. De la Iași sunt 4 sau 5. În total, sunt 13 case. În zona asta.

– Și casa asta este tot a unui ieșean, Pavel?

– Eu răspund, cu mine se fac actele.

– Sunteți împuternicit?

– Absolut, absolut, la mine sunt cheile, eu fac totul.

– Am vorbit cu o doamnă, cu o vecină. Să nu greșesc, să nu confund, femeia mi-a zis că proprietar e cineva Pavel.

– Nu, nu. N-ați confundat nimic.

Are ponton de 120 mp și barcă de mare putere
La distanță de câteva zile, jurnalistul REPORTER DE IAȘI l-a sunat din nou pe Mândru, de această dată declinându-și adevărata identitate. Mândru a întors-o: „Casa e mea, eu o vând”.
Pe OLX, alături de descrierea casei sunt câteva cuvinte și despre ponton și barca oferite la pachet. „Ponton plutitor de 120 mp, cu 6 flotoare de 1,5 m diametru, utilat cu rulotă perfect funcțională, terasă, grătar”, este descrierea din anunțul de vânzare. Și barca cu motor de 260 CP care „arată și funcționează ca nouă!”.

Salariu: 5.500 lei cu tot cu sporuri

În schimb, la categoria „salarii”, cifrele sunt modeste. În declarațiile de avere din 2021 și 2020, Mihai Marius Pavel nu a menționat care este câștigul său salarial, prevalându-se de faptul că este „funcționar public cu statut special”.

O sursă din sistem a afirmat pentru REPORTER DE IAȘI că acesta are acum un salariu mediu net lunar de până în 5.500 de lei, cu tot cu sporuri. „Doar dacă beneficiază și de un salariu de excelență se poate ridica un pic peste 6.000 lei”, a menționat respectivul.

Soția nu câștigă aproape deloc

Soția Alexandra Alina a trecut în declarația din 2020 că în anul anterior a înregistrat un venit total net de 3.780 lei ca „masterand” la Universitatea „Cuza”. Adică, o medie lunară netă de doar 315. Anul trecut, soția a notat venituri aferente lui 2020 de 4.200 lei ca inginer IT. Deci, o medie de doar 350 de lei lunar.

Soții Pavel au mai completat în declarație un venit cumulat de 20.160 lei (336 euro/lună), proveniți din închirierea apartamentului, probabil cel de 64 mp, dobândit în 2005.