Misterul celor mai întâlnite 10 superstiții la români? De la pisica neagră sau oglinda spartă în casă care aduce 7 ani de ghinion, până la scăpatul cuțitului pe jos

Omul, de-a lungul timpului, a ținut cont de superstiții, mai ales datorită faptului că nu a putut să-și explice anumite fenomene. De-a lungul timpului oamenii au creat tot felul de superstiții. Pentru multe nici nu se mai știe DE CE? Iată explicarea câtorva dintre superstițiile auzite!

1. O să ai ghinion dacă treci pe sub scară
O scară sprijinită de un perete sau orice altceva descrie un triunghi, iar cam toate superstițiile legate de actul trecerii pe sub scară au reieșit din semnificațiile atribuite acestei forme. Acum 5000 de ani, în Egiptul antic, triunghiul era considerat una dintre acele reprezentări geometrice sacre la fel ca și piramidele. Mai târziu, creștinismul prezenta pentru fiecare vârf al triunghiului Sfânta Treime (Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt). A trece pe sub scară era dovada că nu crezi în Sfânta Treime. În Evul Mediu pentru o astfel de faptă te puteai alege cu acuzații de vrăjitorie. Era un pas până la a fi ars pe rug, deci aducea ghinion. În Anglia medievală condamnații la spânzurătoare erau trecuți, de obicei, pe sub scară, gest simbolic pentru acea metodă de execuție. Dacă nu considerați a fi suficiente argumente, nu e indicat să treceți pe sub scară din motive de siguranță, puteți suferi un accident!

2. Norocul începătorului
Pentru orice joc ați practica, „norocul începătorului” se referă la faptul că iese câștigător tocmai cel lipsit de experiență, fiind favorizat de zeii jocurilor! Un argument este fenomenul psihologic conform căruia indivizii tind să își aducă aminte cu mai mare ușurință acele evenimente care corespund sistemului lor de credințe. În consecință, vei continua să crezi în principiul ăsta pentru că memoria ta îl confirmă. Un rol îl are și faptul că începătorii au obiceiul să fie mai relaxați, să nu resimtă presiunea legată de miza jocului. Probabil asta le aduce „noroc”.

3. Pisica neagră
Omenirea nu s-a pus de acord în privința pisicilor în general și a pisicilor negre în special. În mare parte a continentului Europa și America să îți taie o pisică neagră calea e semn că nu-ți va merge bine. Din contră, englezii și japonezii îl consideră motiv de bucurie. Prin Evul Mediu, oamenii se temeau de ele pentru că se spunea că se găsesc mereu în compania vrăjitoarelor. Unii le considerau metamorfozări ale acestora. Dacă pisica neagră trecea prin fața cuiva, era cazul să intre la bănuieli că necuratul ar fi cu ochii pe el.

4. Piciorul unui iepure nevinovat
Se consideră că lăbuța unui iepure ar fi un talisman cu puteri protectoare. Convingerea aceasta este legată de credințe străvechi ce aveau legătură cu practicile magice. Englezii făceau o distincție clară între iepuri după culoare: se credea că iepurii negri adăposteau sufletele celor trecuți în neființă, iar cei albi ar fi fost încarnări ale vrăjitoarelor. Uniunea Națională a Iepurilor e de părere că ai putea să renunți la astfel de superstiții.

5. Să bați în lemn
Obiceiul de a ciocăni într-o suprafață de lemn s-a răspândit în foarte multe părți ale lumii. Superstiția ni se trage de la unele mituri despre spirite ocrotitoare care sălășluiau prin trunchiurile copacilor sau de la încrederea pe care o avem în crucifix. Un indiciu ar putea fi faptul că jurămintele se depuneau întotdeauna atingând cu o mână o cruce de lemn. De asemenea, exista și o străveche tradiție europeană de a bate cât mai tare în lemn cu scopul de a descuraja spiritele rele de la a-ți face vreo vizită.