„Nu trebuie sa atragi tot gunoiul in sufletul tau!” 8 lectii de aur pe care le invatam de la Buddha

Invataturile marelui maestru spiritual nu au nevoie de nicio introducere speciala. In traducere, „Buddha” inseamna „trezit” sau „luminat”.

Aceste lectii sunt universale si eterne, iar cunoasterea si implementarea lor iti va oferi o placere enorma pentru minte si suflet:

1. Incepe cu putin – este normal.
Ulciorul se umple incet, picatura cu picatura. Fiecare artist a fost candva doar un amator. Daca esti consecvent si ai rabdare, vei reusi. Nimeni nu poate obtine succesul peste noapte. Acesta apare doar la cei dispusi sa inceapa cu pasi mici si sa lucreze din greu pentru a umple paharul.

2. Gandurile sunt materiale.
Constiinta noastra este totul. Daca un om spune sau actioneaza cu gand rau, inseamna ca durerea il va urmari. Daca acesta vorbeste si actioneaza cu intentii pure, cu siguranta va avea parte de fericire. Pentru a trai corect, trebuie sa-ti umpli creierul cu ganduri „corecte”. Gandirea corecta iti va oferi tot ce doresti, cea gresita este un rau care te va distruge in cele din urma.

3. Iarta.
A tine furia in sine este la fel ca si cum ai apuca un carbune incins pentru a-l arunca in altcineva, dar care te va arde. Atunci cand ii eliberezi din inchisoare pe cei neiertati, te eliberezi si tu de aceasta tortura. Nu vei face rau nimanui fara sa te ranesti si tu. Invata sa ierti si sa o faci cat mai repede.

4. Actiunile tale fac diferenta.
Pentru a creste, trebuie sa actionezi. Pentru a creste rapid, trebuie sa actionezi in fiecare zi. „Dumnezeu ofera pasarilor viermi, dar nu-i arunca in cuib”. Buddha spunea: „Nu cred ca soarta loveste in oameni care actioneaza, dar cred ca soarta isi bate joc de ei atunci cand nu fac nimic.”

5. Incearca sa intelegi.
Am incetat sa luptam pentru adevar, am inceput sa luptam doar pentru noi insine. In primul rand, incearca sa intelegi si mai apoi incearca sa fii inteles. Ar trebui sa depui toate eforturile pentru a intelege punctul de vedere al celuilalt. Asculta, intelege punctul de vedere al oamenilor si vei avea pace sufleteasca. Concentreaza-te mai mult pe a fi fericit, nu pe a avea dreptate.

6. Invinge-te.
Este mai bine sa te invingi pe tine, decat sa castigi o mie de batalii. O astfel de batalie nu ti-o va putea lua nici ingerii, nici demonii, nici raiul, nici iadul. Pentru a te castiga, trebuie sa-ti controlezi gandurile. Ele nu ar trebui sa se dezlantuie ca valurile marii. Ai putea spune: „Nu-mi pot controla gandurile. Apar cand doresc.” Iar eu iti spun: nu-i poti interzice unei pasari sa zboare catre tine, dar cu siguranta o poti impiedica sa-si construiasca un cuib pe capul tau.

7. Traieste in armonie.
Armonia vine din interior. Nu cauta in afara ceea ce vine doar din inima ta. Adevarul este ca armonia o gasesti doar in interiorul tau. Aceasta nu reprezinta un nou loc de munca, o masina noua sau o noua relatie, ci pacea sufleteasca care incepe cu tine.

8. Fii recunoscator.
Mereu se gasesc lucruri pentru care sa fii recunoscator. Nu fi atat de pesimist. Chiar si intr-un moment de cearta poti fi capabil sa multumesti pentru cel putin 10 lucruri. Nu toti au fost in stare sa se trezeasca in dimineata asta. Aseara, unii au adormit pentru ultima oara. Incearca sa fii mai atent si sa gasesti binecuvantare chiar si in lucrurile neinsemnate.