Oare este adevărat? În 1867, The Times scria despre români: „Sunt convinşi pe deplin că ei sunt descendenţii puri ai vechilor stăpâni ai lumii”

„O caruta de tarani a tinut in sah imperii. Taranii nostri vor sfarsi in viata dupa viata, imperiile se vor sfarsi in moartea dupa moarte. Ingerii vor purta ie, demonii imperiilor vor purta doliu…”, Petre Tutea

The Times, unul dintre cele mai importante ziare din istoria presei, publica in 30 noiembrie 1867 un reportaj despre marile idealuri ale romanilor, asa cum erau ele vazute de jurnalistii londonezi.
Articolul scris de corespondentul din Viena al publicatiei londoneze The Times incepea cu o relatare despre situatia politica agitata din anul 1867, la scurt timp dupa instalarea la conducerea tarii a principelui Carol I de Hohenzoller. A fost ocazia cu care The Times facea o incursiune in istoria romanilor, pentru a dezvalui marile idealuri (grand idees) ale acestui popor, asa cum erau vazute la acea vreme.

„Romanii au mai mult respect pentru idealurile lor marete decat alte popoare. Au doua idei marete pe care le imbratiseaza fara a le fi teama ca una intra in contradictie cu cealalta”, scriau jurnalistii de la The Times.

Urmasii dacilor si ai romanilor
Prima este inofensiva, relata The Times. „Ca in majoritatea fostelor provincii, in care au infiintat colonii, romanii au lasat in urma un fel de dialect latin altoit cu limbajul indigen al Daciei, care s-a conservat in Valachia moderna. Istoria ne spune intr-adevar ca aceste colonii ale romanilor au fost retrase dupa ce Traian a intrat in Moesia. Dar cui ii pasa de istorie cand are idealuri marete.

Astfel, valahii sunt convinsi pe deplin ca ei sunt descendentii puri ai vechilor stapani ai lumii. Au renuntat la numele de valahi si l-au adoptat pe cel de romani. Si-au schimbat, de asemenea, vechiul lor alfabet cu cel latin si au incercat eliminarea pe cat de mult posibil a tuturor elementelor straine din limbajul lor, pe care le inlocuiesc cu expresii latine. Desi nu au revendicat inca Imperiul Roman cu forta inaintasilor lor, aceasta idee sau iluzie nu este daunatoare, ci produce un lucru bun in aducerea lor mai aproape de Vest”, informa The Times, in 1867.

Idealul unirii vechilor teritorii ale dacilor
Autorul continua relatarea despre al doilea ideal al romanilor, acela de a revendica nu doar Transilvania, ci intregul teritoriu al vechii Dacii, pana la raul Tisa, pentru ca acesta a apartinut dacilor.

„Cine a vazut Columna lui Traian din Roma va avea putine dubii ca acesti valahi, la fel ca si cei din Moldo-Valahia, sunt descendentii poporului lui Decebal. Ca si o caracteristica, infatisarea si imbracamintea prizonierilor daci de pe columna se pastreaza si astazi”, scriau cei de la The Times.

Autorul articolului adauga ca Unirea celor doua principate romane, din 1859, era considerata de romani un prim pas in directia unui Imperiu Daco – Roman.