Pâinea îngraşă? Vezi de ce nu e sănătos să mănânci cereale!

Şi nu e vorba doar de pâine, ci de toate produsele care conţin cereale – paste, mămăligă, produse de patiserie, covrigi, cereale pentru micul dejun, fie că sunt făcute din grâu, ovăz, porumb, secară, orez sau alte cereale.

Cerealele integrale nu sunt sănătoase?
Cei mai mulţi nutriţionişti îţi vor spune că, atât pentru slăbit, cât şi pentru sănătatea ta, trebuie să consumi alimentele din toate categoriile, inclusiv produse din cereale, cu condiţia să fie vorba de cereale integrale.
Dar adepţii dietelor low-carb, cum sunt Arkins, Dukan, dieta paleolitică sau dieta ketogenică, îţi vor spune că toate cerealele sunt periculoase, indiferent că sunt integrale sau rafinate.

Oamenii nu ar trebui să mănânce cereale Primii oameni, pe care azi îi numim Homo Habilis, au apărut acum 2,5 milioane de ani. Ei erau vânători-culegători, adică se hrăneau cu legume, carne şi ocazional cu fructe şi nuci sau alune. Nu mâncau cereale, nu mâncau lactate şi nici măcar leguminoase (fasole, mazăre), iar singurul „dulce’ pe care îl găseau din când în când era mierea.

Cerealele au început să fie consumate abia acum 10.000 de ani când oamenii au descoperit că boabele pot fi măcinate şi gătite, devenind astfel digerabile. Din păcate, asta nu înseamnă că erau şi benefice pentru că organismul uman nu ştia să proceseze cum trebuie cerealele. Studiile arheologice şi antropologice au arătat că la trecerea pe o alimentaţie cu multe cerealele, oamenii au devenit mai scunzi, mai bolnavi şi trăiau mai puţin. Din păcate, nici oamenii de azi nu s-au adaptat la alimentaţia bazată pe cereale.

Din punct de vedere genetic suntem identici cu strămoşii noştri de acum 40.000 de ani. Aşa se explică de ce există foarte multe persoane care suferă de intoleranţă la gluten, o proteină din cereale. Acest tip de intoleranţă alimentară este întâlnit mai ales în Peninsula Scandinavă, ultimul teritoriu european unde a ajuns consumul de cereale.

De ce nu sunt sănătoase cerealele
Să vedem, concret, care sunt defectele cerealelor. Iată de ce nu ar trebui să mănânci pâine:

Pâinea conţine gluten. Se estimează că 80% din oameni au o intoleranţă mai mică sau mai mare la gluten. Această proteină din cereale are efect inflamator asupra intestinului şi asupra organismului în general, afectând şi sistemul imunitar. Se poate ajunge la boli autoimune – boli în care sistemul imunitar atacă propriile organe şi ţesuturi.

Pâinea conţine aglutinină, o substanţă care irită intestinul, împiedică digestia corectă, împiedică absorbţia mineralelor şi vitaminelor şi favorizează, ca şi glutenul, bolile autoimune.

Pâinea conţine substanţe asemănătoare opiului, care provoacă dependenţă şi te fac să consumi cantităţi tot mai mari de carbohidraţi – iată de ce nu putem să mâncăm fără pâine. Se bănuieşte că există o legătură între consumul de cereale şi apariţia schizofreniei.

Pâinea îţi ridică glicemia şi declanşează producţia de insulină, la fel ca zahărul. A mânca 100 de grame de pâine este acelaşi lucru cu a mânca 100 de grame de zahăr. În timp, pancreasul este suprasolicitat şi se poate ajunge la diabet de tipul II.