Părintele Constantin Necula – trei sfaturi pentru educatori, învățători și profesori

In conferintele sustinute de-a lungul timpului, parintele profesor Constantin Necula de la Facultatea de Teologie Ortodoxa „Andrei Saguna” din Sibiu a adus in atentia publicului numeroase teme, printre care si rolul covarsitor pe care un dascal il are in viata copilului inca din primii ani de scoala.

Am selectat cateva sfaturi pentru educatori, invatatori si profesori, ganduri si indemnuri fara „data de expirare”:

1. Va atrag atentia: daca va faceti educatoare sau invatatoare, v-ati indragostit pe vesnicie de copii. Iar daca simtiti ca nu v-ati indragostit, cautati-va alta munca. Educatoarea este „primum movens” al culturii unui copil. Uneori nu conteaza atat de mult mama in perioada copilariei, cat conteaza „doamna”, care este „Dumnezeul lui local”. Credinta aceasta a copilului in educatoare nu are asemanare, scrie doxologia.ro.

2. Cel mai bun profesor este cel care te insoteste in fiecare cuvant pe care il rostesti. Eu tot timpul ma laud ca am avut cei mai buni profesori de matematica, de fizica, de chimie. Nu pentru ca au dat olimpici, ci pentru ca te faceau, intr-adevar, sa te simti uman. Cel mai bun profesor este cel care nu conteaza, ci te face pe tine sa contezi, precum Sfantul Ioan Botezatorul: „Eu trebuie sa ma micsorez, iar El trebuie sa creasca”.

3. Nu cancelaria iti spune daca esti un profesor bun sau nu. Copiii iti vor spune acest lucru. Ei au puterea aceasta de a spune „te iubesc!”, uneori parand ca nici nu te baga in seama. Si tot ei au cea mai mare calitate pe care noi, adultii, am pierdut-o: capacitatea de a spune „iarta-ma!”. Uitati-va la ei cat de rau le pare cand i-ati prins ca nu stiu ceva. Ei sunt bucurosi cand copiaza, dar mai bucurosi sunt atunci cand isi iau nota pe merit. Uneori vin si iti spun, parca: „Iarta-ma ca nu am stiut decat de nota 10. Tu, ca profesor, ai merita sa stiu de nota 15. Dar nu pot mai mult de 10, caci statul roman nu ma lasa sa iti spun ca merit acel 15 pe care tu l-ai implementat adanc in sufletul meu”.