Prețul gazelor naturale a atins un nivel record în Europa

Prețul gazelor naturale a atins, miercuri, un nivel record în Europa, pe fondul îngrijorărilor comercianților că aprovizionarea cu gaze naturale ar putea fi întreruptă din cauza războiului din Ucraina.

Contractele futures de referință au urcat până la 194 de euro (215 dolari) pe megawatt/oră. Creșterea este de 60% față de marți și mai mult decât dublu față de nivelul înregistrat vineri, arată CNN.

Fluxurile de conducte rusești către Europa continuă să funcționeze în mod normal, potrivit lui Alex Froley, analist de piață la Independent Commodity Intelligence Services.

UE importa peste 40% din gazele naturale din Rusia
Cu toate acestea, există „multă incertitudine și îngrijorare cu privire la modul în care s-ar putea schimba lucrurile”, a spus el, pentru sursa citată.

Froley a precizat că Marea Britanie a interzis accesul în porturile sale a navelor deținute și controlate de Rusia, ceea ce ar putea perturba transporturile de gaze naturale lichefiate din Rusia, care reprezintă între 3% și 4% din aprovizionarea cu gaze a țării.

„Comercianții ar putea fi îngrijorați dacă Europa continentală introduce o interdicție similară pentru navele rusești”, a spus el.

Din 2019, Uniunea Europeană a importat peste 40% din gazele naturale din Rusia.