Profesoara a rugat elevii să facă curățenie în clasă…Reacția părinților 40 de ani în urmă și acum!

Ți-ai imaginat vreodată cum ar fi să trăiești în perioada anului 1978? Acești 40 de ani au trecut ca vântul și multe s-au schimbat de atunci. Cum se rezolvau problemele pe vremurile celea și cum oamenii se atârnau față de viață se deosebește mult de ceea ce se petrece acum. Pentru ca să îți imaginezi mai bine, citește 10 situații care s-au petrecut 40 de ani în urmă și în prezent:

1. Petrică lansează un planor în curte. Acesta zboară 50 m și nimerește în cap lui Vasilică. Vasilică, luat prin surprindere, cade jos și își murdărește scurta cea nouă.

1978.Tatăl lui Petrică îi face observație fiului său pentru neatenție. Petrică fuge la Vasilică și își cere scuze, spunându-i că totul a fost întâmplător. Vasilică se scutură de praf. Toți împreună se uită cum zboară planorul.
2018.Tatăl lui Vasilică cere de la tatăl lui Petrică să-i plătească despăgubiri pentru daune materiale, amenințându-l că în caz contrar va depune o plângere la poliție privind încălcarea Codului aerian, care prevede interzicerea zborurilor oricărui aparat de zbor cu o masă mai mare de 250 g fără înregistrare și notificare.

2. Alexei a adus la școală un pistol ruginit, pe care l-a găsit astă vară în timpul excursiei cu tatăl său prin locurile unde au avut loc lupte în perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

1978.Pistolul este transmis în muzeul școlii. Alexei și tatăl său sunt invitați să petreacă ora clasei, povestind despre locurile pe care le-au vizitat și despre evenimentele ce s-au petrecut acolo. Comitetul stundențesc și Comitetul Comsomolului se gândesc la organizarea unei excursii a întregii școli prin acele locuri.
2018.Pistolul este confiscat. Tatăl lui Alexei este urmărit penal pentru deținerea ilegală de armă.

3. Doamna Maria își cheamă clasa să îi ajute seara la curățenie în cabinet.

1978.Copiii vin, iau teurile, căldările, cârpele și fac curățenie în cabinet și pe o bucată de coridor de prin preajmă, udă florile, șterg murdăria de pe pereți. După aceea trec pe la Ionel la un ceai și să vadă ultimul avion – jucărie pe care l-a cumpărat.
2018.Părinții indignați merg la directorul școlii și se plâng de încălcarea drepturilor copiilor și de forțarea copiilor la făcut curățenie. Doamna Maria, în cel mai bun caz, se alege cu preîntâmpinare.

4. Decembrie. Afară a nins. La pauza mare copiii aleargă prin curte și se joacă cu bulgări de zăpadă. De cîteva ori nimeresc în geamuri, dar sticla e întreagă.

1978.Directorul deschide fereastra și preîntâmpină copiii că dacă mai nimeresc odată toți vor primi observție în agendă. Copiii se întorc și aruncă cu bulgări în altă direcție. După pauză toți se întorc uzi și mulțumiți în clasă, celor ce întârzie li se face observație. Viața continuă.
2018.Paznicul încuie ușa și nu dă voie nimănui să iasă. Copiii stau pe scaune, și se uită în gadgeturi. Siguranța și ordinea este garantată.

5. Pavel sare peste „capră” la ora de educație fizică, aterizează nu prea bine și își întinde ligamentul gleznei.

1978. Colegii îl ajută pe Pavel să ajungă la cabinetul medical din școală, acolo i se acordă primul ajutor medical. Profesorul împreună cu clasa se clarifică de ce s-a întâmplat așa și ce greșeală în executarea exercițiului a făcut Pavel. După o lună de zile Pavel din nou joacă fotbal și sare peste „capră”, fără greșeli.
2018.Pavel de unul singur șchiopătează până acasă, deoarece medicul din școală de mult a fost înlocuit de psiholog. Părinții depun plângere în judecată pe numele profesorului de educație fizică. Avocatul îi sfătuie pe părinți să găsească un medic cunoscut care le va face un certificat cu data din urmă, precum că Pavel are un șir de boli cronice. Judecata decide să li se plătească compensarea prejudiciului. Profesorul este concediat. Săriturile și acrobația se scot din programa școlii ca „nu cumva, Doamne ferește…” . Bloggerii democratici inițiază o companie pentru interzicerea educației fizice în școli.

6. În exemplul anterior schimbăm numele elevului, educația fizică pe educația tehnologică, „capra” pe daltă, iar ligamentul întins pe un deget tăiat. Anii pot rămâne fără schimbări.

7. Sergiu se întorcea de la antrenamentul de box din școala sportivă, când a văzut cum Andrei, elev în clasa a 6-a, l-a strâns la perete pe un elev din clasa a 2-a și cere bani de la el. Sergiu i-a explicat amănunțit lui Andrei, că acela nu are dreptate. Andrei este nevoit să cadă deacord.

1978.Conflictul se discută în școală. Andrei este prevenit, că dacă acest incident se mai repetă va ajunge în vizorul poliției. Tatăl lui Andrei discută seara cu baiatul său, „între patru ochi”, după care a doua zi Andrei nu prea poate sta comod pe scaun. Sergiu este numit- un exemplu pentru ceilalți, pentru că i-a ținut parte celui mai mic.
2018.Părinții lui Andrei îi amenință pe părinții lui Sergiu că îi vor da în judecată pentru vînătaia pe care o are Andrei. Sergiu este preîntâmpinat că dacă ar fi major, ar fi fost judecat pentru provocarea vătămărilor corporale și calomnie, doar <>. A doua zi Andrei, fără mustrări de conștiință, continuă „afacerea” sa.

8. Eugen alergând pe lângă servitoare, s-a împiedicat de cârpă, și a început o ceartă.

1978.Comportamentul lui Eugen este pus în discuție la ora clasei în prezența părinților. În consecință, pentru insulte în adresa unei persoane adulte acesta este obligat să își ceară scuze în public.
2018.Părinții nu sunt deacord să recunoască că fiul lor nu a avut dreptate și nu s-a comportat adecvat. Mai mult de atât, aceștia afirmă că copilul a primit o traumă psihologică în rezultatul acestui incident. Iar servitoarea ar trebui să fie mai atentă.

9. În clasă se clatină câteva bănci.

1978.La adunarea cu părinți, tații lui Vasilică, a lui Petrică și a lui Alexandru sunt deacord să repare problema cu băncile voluntar în cea mai apropiată sâmbătă. Câteva ore de lucru – și toți sunt mulțumiți.
2018.Diriginta clasei anunță că este nevoie de adunat bani pentru reparație. Părinții copiilor a căror bănci sunt în regulă renunță să plătească, considerând că<< nu sunt obligați să ajute alți copii>>. Părinții celorlalți copii deasemenea refuză să plătească, considerând că <>. După adunare, care s-a terminat cu o sfadă bună, tatăl lui Marin spune că școala se ocupă cu extorcarea banilor și propune să depună plângere la procuratură.

10. Igor a unit între ele: o țeavă de cupru, un cui de fier, cauciuc FAI și ceva inflamator. Experimentele au loc în curtea din spatele garajelor.

1978.Un stol de porumbei zboară speriată pe acoperișuri, băbuțele de pe bănci caută pastilele pentru a se liniști. Măturătorul caută mătura. Igor este certat și lui i se explică că i-a speriat pe toți și că își pune viața sa și a celor din jur în pericol.
2018.În curte urlă signalizarea automobilelor. Proprietarii cheamă poliția. Igor este amenințat cu închisoarea pentru că a încercat să folosească explozibil , îl salvează doar faptul că este minor. Pentru toate acestea este responsabil site-ul unde Igor a găsit acest experiment, se depune o plângere către serviciile corespunzătore.