Regimul lui Leonardo da Vinci: cum să dormi eficient doar 4 ore

Somnul polifazic este asociat cu numele pictorului genial Leonardo da Vinci. Pentru a transforma în realitate toate ideile pe care le avea, el avea nevoie de timp, care niciodată nu era de ajuns. Fiind o persoană foarte inventivă, da Vinci a găsit noi rezerve de timp, furându-le din somnul zilnic.

El a împărțit odihna de noapte în mai multe părți, făcând-o polifazică. El dormea câte 15 minute după fiecare 4 ore. În rezultat, durata somnului său a constituit 1,5 ore în 24 de ore. Restul timpului îl utiliza pentru creația sa. Acest regim l-a urmat toată viața lui, fără ca să simtă careva urme de oboseală.

Este cunoscut faptul că cea mai productivă și eficientă perioadă fizică pentru muncă este cea după somn. Anume în această perioadă capacitățile organismului pot fi folosite la maxim.

Anii de practică și experimente ale geniului au permis identificarea a câtorva elemente tehnice mai eficiente ale somnului polifazic:

– la fiecare 6 ore, dormi 30 de minute (regimul dymaxion);
– la fiecare 4 ore, dormi 20 de minute (regimul uberman);
– dormi noaptea de la 1,5 la 3 ore, apoi, de 3 ori în timpul zile câte 20 de minute (regimul everyman);
– dormi noaptea timp de 2 ore, apoi 20 de minute în timpul zilei (regimul tesla);
– dormi noaptea timp de 5 ore, apoi 1,5 ore în timpul zilei (regimul siesta)

Iar asta funcționează!

Însă trebuie de reținut faptul că fiecare organism este individual și nu orice poate suporta somnul polifaxic. Dacă vrei să experimentezi, te sfătuim pentru o perioadă să reținuți la conducerea automobilului sau să iei decizii importante pentru viața și cariera ta, până când nu vei decide câte ore vei putea reduce din somnul tău.