Rusia: Boicotul firmelor rusești din România. Românii nu mai cumpără de la Lukoil sau Gazprom

Rusia este pe punctul de a deveni un stat paria. Cu atacul său asupra Ucrainei, țara lui Putin se confruntă cu un viitor de izolare diplomatică, devastare economică și condamnare morală aproape universală.

Întrebarea este acum dacă ostracizarea Rusiei prin sancțiuni o va forța să-și schimbe direcția, să închidă ambițiile lui Vladimir Putin de a construi un imperiu și să pună capăt invaziei Ucrainei. Istoria spune că sancțiunile pot funcționa, dar avertizează că ar putea să nu funcționeze rapid.

Experții subliniază sancțiunile impuse Rusiei după invadarea Ucrainei de către aceasta în 2014. Acestea au fost „menite să pedepsească oficialii guvernamentali la nivel înalt și să slăbească economia rusă prin restricții asupra comerțului și finanțării cu companiile energetice rusești și băncile specificate, în speranța că aceste măsuri ar descuraja noi progrese militare în Ucraina și în țările învecinate”.

Boicotul firmelor rusești din România. Românii evită Lukoil sau Gazprom
La graniță toți ucrainenii sunt îndrumați către spații de cazare, locuri unde pot servi masa, dar și transport gratuit pentru a merge într-un loc sigur. Mai mult decât atât, tot în semn de solidaritate, pe rețelele de socializare circulă un îndemn de boicotare a firmelor rusești.

Într-o postare devenită virală pe Facebook, românii sunt îndemnați să nu mai cumpere combustibil de la marile companii rusești. De asemenea, există un document în care sunt listate companii cu acționariat rusesc, multe dintre ele activează în comerț și servicii.

Printre acestea, potrivit postării de pe rețelele de socializare se numără benzinăriile Lukoil și Gazprom, magazinele Berezka, pizzeriile Dodo Pizza, patiseriile Boutique du Pain și orice alte afaceri cu interfață publică.

Se știe că izolarea și efectele sancțiunilor economice au adus schimbări politice în state paria sau necinstite în trecut. Dar Rusia este un caz unic: este mai mare și mai integrată economic cu vecinii săi decât orice țintă a sancțiunilor anterioare.

Termenul „stat paria” în sine este prost definit – nu este un termen formalizat în geopolitică. În mod tradițional, totuși, acesta a fost aplicat țărilor mai mici deja aflate în ieșire cu comunitatea internațională din motive precum încălcarea drepturilor omului sau sponsorizarea terorismului.