Rușinea de a fi rus: fără bani, fără fotbal, fără femei. Cum a reușit Putin să transforme Rusia în cea mai detestată țară din lume

Spaima lui Vladimir Putin a devenit realitate: Rusia a devenit o țară „înconjurată” de sancțiuni economice severe și este, în acest moment, un stat cvasiizolat și detestat pe scena internațională, după invazia brutală a Ucrainei. Uniunea Europeană a anunțat că intenționează să înceapă furnizarea de arme către Ucraina – o premieră în întreaga istorie a Uniunii. O altă decizie istorică a venit luni din partea Elveției, care a decis să blocheze banii rușilor implicați în invadarea Ucrainei. În plus, scoaterea Federației Ruse din sistemul de plăți bancare SWIFT şi blocarea activelor Băncii Centrale a Moscovei reprezintă o veritabilă „lovitură nucleară financiară”, după cum a declarat fostul director adjunct al băncii naționale rusești.

„A început războiul, dar banii s-au terminat înainte ca războiul să se termine”, a declarat Serghei Aleksașenko, fostul director al Băncii Centrale a Moscovei.

Rusia se bazează pe sistemul SWIFT pentru exporturile de petrol și gaze. Scoaterea Moscovei din acest sistem împiedică băncile să facă operațiuni în străinătate și blochează exporturile și importurile rusești, conform șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

De asemenea, SUA și UE, alături de Marea Britanie și Canada, au impus restricții care să împiedice Banca Centrală Rusă (prin blocarea activelor sale) să-și folosească rezervele internaționale, estimate la 630 de miliarde de dolari, pentru a diminua impactul sancțiunilor.

Practic, o mare parte din rezervele Băncii Centrale a Moscovei – cele în valută (dolari, euro etc.) – este în acest moment indisponibilă. Șeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, preciza duminică faptul că nu toate rezervele Băncii Centrale ruse pot fi blocate, întrucât nu toate se află în state occidentale, UE neputând bloca, de exemplu, rezervele din China.

Consecințele: exporturile rusești de bunuri precum petrolul, metalele și de cereale vor fi extrem de afectate în urma sancțiunilor occidentale, se arată într-o analiză Reuters.

Paginile de internet ale mai multor publicații rusești au fost atacate duminică de hackeri, care au lăsat un mesaj pentru cetățenii ruși:

„Vă îndemnăm să opriți această nebunie, să nu vă trimiteți fiii și soții la moarte sigură”

Mesajul a apărut simultan pe pagina publicațiilor TASS, Kommersant, Izvestia, Fontanka și alte publicații din Rusia.

Rusia a fost interzisă inclusiv la concursul de la Eurovision: organizatorii concursului au anunțat vineri că Rusiei nu i se va permite să concureze.

De asemenea, Sputnik și Russia Today, publicații apropiate regimului de la Kremlin, au fost interzise pe teritoriul Uniunii Europene. Anunțul a fost făcut de președinta Comisiei Europene, Ursula von de Leyen.

România s-a conformat și ea acestei decizii: Russia Today nu va mai difuzat în România, iar site-ul propagandei rusești Sputnik va fi blocat, a anunțat, luni, guvernul de la București.

Rușii vor rămâne și fără fotbal sau, cel puțin, fără bucuria organizării finalei Champions League. În a doua zi de la invazia Rusiei în Ucraina, forul fotbalistic european UEFA a decis ca orașul rusesc Sankt Petersburg să nu mai găzduiească finala Champions League. Finala, programată în 28 mai, se va juca în schimba la Paris, pe arena Stade de France din Saint-Denis.

Luni, mai multe federații europene de fotbal au anunțat că nu vor juca niciun fel de meci cu Rusia în contextul actual. Țara Galilor, Scoția, Irlanda, Danemarca, Norvegia, Elveția și Albania au urmat exemplul Angliei, Cehiei, Suediei și Poloniei, refuzând să întâlnească Rusia în orice competiție de fotbal. La scurt timp, FIFA și UEFA au decis suspendarea echipelor și cluburilor naționale ale Rusiei de la participarea la toate competițiile.