Se anunță proteste la benzinării dacă prețurile la carburanți nu sunt plafonate

Șoferii din mai multe orașe pregătesc un amplu protest în benzinării din cauza scumpirii carburanților. Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT) solicită Guvernului României plafonarea preţurilor carburanţilor la tarife maximale după modelul statelor vecine.

Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT) cere Guvernului plafonarea prețurilor carburanților, atât pentru persoane fizice și juridice, la fel cum au făcut-o tărilor vecine Ungaria și Slovenia. Totodată, dacă situația nu va fi remediată aceștia amenință cu proteste în toată țara:

„Aceasta este unica soluţie ce se poate aborda pe termen scurt pentru consumatorii persoane fizice şi juridice, până când toţi factorii instituţionali rezolvă dilema sau trilema economică ce a generat fenomenul de la pompe.

Ţări precum Ungaria şi Slovenia, în care politicienii nu invocau stocurile de ţiţei ce ar trebui să ne liniştească pe toţi, aşa cum se întâmpla în urmă cu trei luni în România, au plafonat preţurile carburanţilor pentru consumatorii interni, persoane fizice şi juridice. Ne dorim să aflăm la 3 luni de la acele declaraţii, de la orice oficial al statului român, care este legătura între stocurile invocate şi preţurile de la pompă. Se pare că acest guvern, nu a găsit încă, în trei luni, un specialist care să răspundă întrebării de mai sus”,se menţionează în document.

FORT cere ca inițiativa legislativă prin care TVA- ul aplicat în serviciile publice de transport rutier de pasageri ar urma să scadă la 5% să fie aplicată sub forma unei Ordonanțe de urgență, urmând ulterior să fie transmisă Parlamentului pentru promulgarea prin lege. Astfel, efectele inițiativei se vor vedea imediate:

„Fără aceste măsuri, atât sectorul transporturilor dar şi celelalte activităţi economice şi sociale se blochează în contextul în care pentru luna iulie au fost deja anunţate, ‘pe surse’, preţuri la pompe cu 3 lei mai mari în medie decât cele actuale” au mai precizat reprezentanţii transportatorilor rutieri.

Se anunță proteste la benzinării dacă prețurile la carburanți nu sunt plafonate
Șoferii din mai multe orașe s-au mobilizat și pregătesc un amplu protest în benzinării. Evenimentul intitulat de români „Proteste în toată țara contra prețului carburantului!” a fost anunțat pe rețelele de socializare și peste 200.000 de persoane și-au anunțat intenția de a lua parte la adunare. Evenimentul ar urma să aibă loc joi, 30 iunie 2022, începând cu ora 12:00.

„E timpul să facem ceva, ieșiți în stradă, blocați pompele! Este imposibil și inadmisibil că într-o țară ca România prețul carburantului să depășească 9 lei/litru. Share masiv ca să vadă țoată lumea și să stabilim ce și când vom face.

La 121$ pe baril este imposibil că prețul să depășească 9lei/litri ( unde jumătate din acești bani merg către stat) Noi facem ceva !”, este mesajul transmis de organizatori.