Semne de infarct care pot apărea cu zile sau săptămâni înainte

Infarctul poate apărea pe neașteptate, dar, de multe ori, primele semne prevestitoare apar cu câteva zile sau chiar câteva săptămâni înainte. Din păcate, sunt simptome destul de subtile, pe care mulți oameni le ignoră.

Infarctul are loc atunci când pe pereții unei artere coronariene se formează depuneri de colesterol. În aceste condiții, inima nu mai primește cantitatea de sânge necesară și apare atacul de cord. Bolnavul simte durere și presiune puternică în piept, iar dacă nu se intervine imediat, poate survine decesul.

Potrivit mayoclinic.org, unele semne apar cu zile sau săptămâni înainte să se producă infarctul. Toată lumea trebuie să știe cum să le recunoască și să ceară din timp ajutorul medicului pentru a preveni infarctul. Așadar, iată ce simptome pot să apară cu mult timp înaintea unui infarct.

Oboseală excesivă
Atunci când o arteră coronariană se îngustează, inima lucrează mai mult decât de obicei pentru a primi cantitatea de sânge necesară, iar tu te simți extrem de obosită. Dacă observi că nu îți revii nici după câteva zile de odihnă, mergi la medic.

Dificultăți de respirație
Un alt semn care ar trebui să te trimită de urgență la medic sunt dificultățile de respirație. Când inima primește mai puțin sânge, înseamnă că și plămânii primesc o cantitate mai mică de oxigen și nu mai funcționează normal. Sistemul cardiovascular și respirator sunt dependente unul de altul, așa că nu ignora acest simptom.

Slăbiciune
Când primești o cantitate mai mică de oxigen, te simți mai slăbită decât de obicei. Îngustarea unei artere îngreunează circulația sângelui, așa că mușchii organismului nu mai primesc suficient sânge.

Amețeli și transpirații reci
Atunci când ești pe cale să faci un atac de cord, te poți confrunta cu episoade de transpirații reci și amețeli. Când circulația sângelui nu se desfășoară în condiții reale, creierul tău nu se mai oxigenează bine și apar amețelile, mai ales când te ridici brusc de pe scaun sau din pat.

Disconfort în piept
Durerea în piept este un alt semn că există pericolul apariției unui infarct. De obicei, apare ca un disconfort, dar se transformă într-o durere a cărei intensitate crește de la o zi la alta.

Oricare dintre simptomele de mai sus ar trebui să te trimită la medic, pentru că intervenția la timp îți poate salva viața.