Stânca Tarpeiană: Locul de pe care erau aruncați trădătorii romani

Ai auzit până acum de Stânca Tarpeiană? Romanii foloseau o varietate de metode îngrozitoare pentru a-i executa pe cei condamnați la moarte pentru infracțiuni care variau de la viol și crimă până la adulter și trădare.

O metodă numită poena cuelli sau pedeapsa sacului presupunea coaserea condamnatului – bătut, dar încă viu – într-un sac de piele alături de câteva animale vii, printre care un cocoș, un câine, o maimuță și un șarpe, și apoi aruncarea sacului în apă.
O altă metodă de execuție, rezervată pentru cei mai înrăiți criminali, pentru sclavii fugari și pentru creștini era aruncarea condamnatului într-o groapă în care era devorat de animale. Colosseum-ul era adeseori folosit pentru acest tip de execuție, cunoscut ca damnatio ad bestias sau condamnarea la bestii.

Unele forme de pedeapsă cu moartea (cum ar fi îngropatul de viu) erau rezervate pentru anumite infracțiuni, precum în cazul Fecioarelor Vestale care încălcau jurământul de castitate. Crucificarea, în schimb, era considerată o formă de a muri atât de dureroasă și de umilitoare, încât cetățenii romani erau în general cruțați de această formă brutală de pedeapsă.

O metodă de execuție rezervată pentru ucigași și trădători era aruncarea lor de pe un vârf înalt. Stânca de la capătul sudic al dealului Capitoliului, de deasupra forumului Romei antice, era ideală pentru astfel de acte barbare, potrivit AmusingPlanet.

Acest loc, numit Stânca Tarpeiană, a fost botezat după o trădătoare celebră, care a încercat să vândă Roma dușmanilor pentru aur, însă a fost trădată chiar de acei inamici ai Romei. Numele trădătoarei este Tarpeia și era fiica lui Spurius Tarpeius, comandantul însărcinat cu apărarea Capitoliului.

Stânca Tarpeiană se află la sudul Capitoliului

Potrivit unei versiuni a legendei, Tarpeia l-a abordat pe regele sabin Titus Tatius când acesta a atacat Roma, în secolul VIII î.e.n. Ea s-a oferit să-i deschidă porțile citadelei în schimbul brățărilor de aur pe care sabinii le purtau pe brațe.

În alte versiuni, regele sabin a fost cel care, văzând lăcomia din ochii ei, a mituit-o ca să deschidă porțile citadelei. După ce Tarpeia le-a permis sabinilor accesul în oraș, în loc s-o acopere de aur, sabinii au lovit-o cu scuturile și au zdrobit-o, ucigând-o.

Se pare că până și sabinii disprețuiau trădarea ei și au pedepsit-o pentru că și-a trădat poporul. Legenda ne spune că trupul Tarpeiei a fost îngropat sub locul care îi poartă numele.

Timp de veacuri, toți trădătorii erau aruncați de pe Stânca Tarpeiană, o soartă considerată mai rea decât moartea, deoarece purta stigmatul rușinii. Execuțiile prin aruncarea de pe Stânca Tarpeiană au continuat până în secolul I, când au fost interzise prin lege.