Un refugiat ucrainean. ‘Cum puteţi trăi cu preţuri ca în Elveţia? La Kiev ar fi fost revoltă dacă se întâmpla asta’

Oleg, un tânăr ucrainean refugiat în România din cauza conflictului țării sale cu Rusia, a fost uimit de preţurile din supermarketurile şi restaurantele de la Cluj.

Ucraineanul a intrat în România chiar în primele zile ale conflictului, înainte ca statul ucrainean să decreteze mobilizarea generală, şi a stat câteva zile la o familie de lângă Cluj.

Urma să-şi continue drumul spre Franţa, unde are mai multe rude care au emigrat cu ceva ani în urmă. Între timp, inevitabil el s-a confruntat cu prețurile din supermarketurile şi restaurantele din România…

”Aveţi preţuri ca în Elveţia, mai mari şi ca în Franţa, nu aş putea trăi aici. N-am înţeles cum o pot face românii care sunt plătiţi cu 300 de euro. Noi avem salarii şi mai mici, dar nu avem preţurile din România. La Kiev ar fi fost revoltă dacă se întâmpla asta”, a spus ucraineanul.

Tânărul a povestit că a mâncat împreună cu soţia într-un restaurant din Cluj şi a avut un adevărat şoc când a văzut nota de plată.

”Am calculat vreo 70 de euro echivalentul în lei, dar de banii ăştia mâncam aproape o lună acasă, în Ucraina. Iar dacă mergeam într-un restaurant acasă, am fi plătit poate şi de 10 ori mai puţin. E scumpă, tare scumpă România şi nu înţeleg cum pot trăi oamenii săraci de aici cu aşa preţuri”, a mai spus el.

Oleg afirmă și că în concediile petrecute în Franţa şi Italia plătea mai puţin în restaurante pentru o cină.

”Acum câţiva ani am mâncat în Paris cu soţia şi a fost mai ieftin, la fel cum a fost mai ieftin şi la Nisa. Nu mai spun că Italia parcă a fost şi mai ieftin. În România, clar, preţurile sunt de Elveţia”, a conchis refugiatul ucrainean, pentru cotidianul Adevărul.