Verișorii sunt prietenii tăi și un al doilea rând de frați

Mediul social și psihologic în care se formează legăturile apropiate dintre verișori este asemănător celui specific relației cu părinții și frații.

Verișorii sunt niște prieteni speciali cu care împarți nu numai un nume de familie sau niște rude, ci și numeroase aventuri minunate și amintiri unice pe care le porți în suflet toată viața.

Te invităm să analizezi cu atenție această relație prețioasă din cadrul familiei și să-ți încurajezi proprii copii să fie cât mai apropriați de verișorii lor.

Verișorii: al doilea rând de frați
Antropologii au descoperit faptul că nu în toate culturile se pune același preț pe familie. Există țări în care contactul amical între membrii familiei se limitează la câteva apeluri telefonice sau reuniuni familiale o dată pe lună sau chiar mai rar.

În alte țări însă, membrii familiei vorbesc sau se întâlnesc în fiecare zi sau destul de des. Uneori mai multe generații locuiesc împreună, fie pentru ca tinerii să aibă grijă de cei mai în vârstă, fie din motive economice sau pur și simplu pentru a fi aproape unii de alții.

Mulți copii au locuințele la câțiva pași de cele ale verișorilor lor. Mai mult, bunicii sunt mereu aproape pentru a-și lua nepoții de la școală atunci când părinții sunt la serviciu.

Copiii care au ocazia să mențină un contact zilnic cu rudele apropiate au mult de câștigat. Dovezile constante de afecțiune și de respect oferă beneficii extraordinare tuturor persoanelor implicate.

Să vedem cum te ajută în copilărie relația apropiată cu verișorii și ce rol îndeplinesc aceștia când ajungeți cu toții la maturitate.

O modalitate de a socializa în cadrul familiei
Primele persoane cu care interacționează un copil sunt părinții și frații. Înainte de a ajunge să-și facă alți prieteni, contactul social cu verișorii săi poate fi foarte benefic.

• Calitatea relației dintre veri este determinată de cea a relației pe care copiii o au cu frații lor. Dacă nu există o legătură apropiată între tine și frații tăi, este puțin probabil să stabilești o relație de acest gen în afara familiei imediate.
• De fapt, se întâmplă de multe ori ca unii copii să nu-și cunoască verișorii, deoarece părinții lor nu au mai ținut legătura cu frații lor.
• Dacă totuși au o relație bună cu verișorii lor, copiii sunt foarte câștigați din punct de vedere emoțional, bucurându-se de o prietenie extrem de specială.

Verișorii sunt ca un al doilea rând de frați alături de care poți să înveți mai multe despre bunici, să petreci vacanțe și weekenduri minunate, să te joci, să explorezi, să discuți, să râzi și să creezi acea „rezervă cognitivă” care te ajută să evoluezi ca om.

Verișorii sunt prieteni pe viață

Uneori nu te înțelegi bine cu toți verișorii din partea mamei și a tatălui.

• Ești mai apropiat de cei cu care împarți aceleași valori și care îți aduc bucurie și te sprijină atunci când ai nevoie. Ei sunt cei care ți-au fost aproape în copilărie și continuă să fie și la maturitate.
• Se întâmplă, de asemenea, să ai o relație mai bună cu verișorii decât cu frații sau cu surorile tale.
• Este o situație destul de obișnuită care nu trebuie să te îngrijoreze prea tare.
• Nu trebuie să te simți obligat să te prefaci că simți ceva ce nu simți. Este bine să îți asculți întotdeauna vocea inimii și a conștiinței, dând întotdeauna dovadă de respect.
• Un verișor poate fi mai valoros decât un prieten – poate fi un suflet pereche, o persoană pe care să te bazezi până în ultima clipă a vieții.

Încurajează apropierea dintre copiii tăi și verișorii lor
Dacă ai o relație bună cu frații tăi și cu familia soțului sau a partenerului tău, nu ezita să încurajezi reuniunile de familie. Acestea le permit atât adulților, cât și copiilor să interacționeze și să petreacă mai mult timp împreună.

• Nu uita că în primii șase ani de viață, fiecare eveniment din viața unui copil are o însemnătate deosebită.
• Dacă încurajezi aproprierea dintre veri prin jocuri, aventuri, gustări de după-amiază, râs, pozne și cântece, le oferi celor mici nu numai momente de bucurie, ci și amintiri minunate care îi ajută să crească fericiți, cu convingerea că sunt iubiți.

Ajută-i pe copiii tăi să aibă aceeași relație specială cu verișorii lor, așa cum ai avut și tu.